Данъците в Пловдив са една от най-обсъжданите теми предвид местните избори. Обещания, че те няма да бъдат вдигани или ще бъдат намалени валят от устите на всички кандидат-кметове. И макар местните налози като данък сгради и такса битови отпадъци да не бъдат пипани, то от догодина може да плащаме двойно по-висока сума, която ще прибира Общината.

Трябва да се върнем още от предизборната кампания на парламентарните избори. Тогава в програмата на ГЕРБ бе залегнало да се даде по-голяма независимост на общините, като им позволи да вдигат данъка, който се плаща от всички работещи или извършващи търговска дейност – Данък общ доход. Идеята е общините да имат по-голям финансов ресурс, но същевременно да преценят дали гражданите им могат да си го позволят.

През май тази година отново темата бе обсъждана, като дори Асоциацията на общините и финансовия министър Владислав Горанов постигнаха консенсус как ще се въведе новата система. Тогава редица медии излязоха със заглавие, че видите ли, Данък общ доход ще падне от 10 % до 9 %. Допълнително обаче всяка община ще въвежда по своя преценка между 1 и 3 % подоходно облагане и парите ще остават в бюджета на съответната администрация. Единият %  е задължителен за всяка община, като по този начин ДОД си остава 10 %, а вместо надолу, той може да скочи до 12 %.

Новият Закон за корпоративно облагане вече е качен на сайта на Министерството на финансите, като в момента тече общественото обсъждане, а до края на годината той трябва да влезе в пленарна зала.

Така ако кметът на Пловдив, който и да е той, реши да се възползва от тази промяна и въведе новия праг от 12 %, всеки един пловдивчанин, независимо къде работи той ще плаща 2 % повече от всички декларирани доходи. „Добрата новина” е, че тази сума не може да надвишава 5000 лева, или казано по друг начин – тази сума ще се плаща само от хора, които годишният им доход е над 250 000 лева.

Какво означава обаче това за пловдивчани, които взимат средната заплата за града? За база ще вземем семейство, в което работят и мъжът и жената, с доход от 1200 лева на месеца, с двустаен апартамент и 15-годишна кола.

В зависимост от данъчната оценка и квадратурата на апартамента данък сгради и ТБО е около 100 лева, отново според модела на автомобила със среден двигател цената е около 40 лева, или около 140 лева плаща семейството на общината годишно, без да влизат такси за детски градини, данък куче, такси за гаражи и други.

Ако кметът на Пловдив, който и да е той, след изборите реши да се възползва от 2-та % отгоре, пловдивското семейство – с 1200 лева месечен доход ще плаща по 288 лева на година. Или иначе казано данъците, които прибира общината от нас ще бъдат двойни! Към това трябва да се прибави, че за всеки 1000 лева, които изкараме отнякъде допълнително ще трябва да внасяме в общинската хазна по 20 лева.

Това на практика ще доведе до феномен, при който работещи в един град, но с регистрация по постоянен адрес в други различни градове, да имат различни удръжки от заплата, заради различна общинска добавка върху данъка. Може да се стигне и до ударна смяна на адресната регистрация на хората в общини, които не са въвели допълнителния данък или той е по-нисък от общината, където досега е бил регистриран работещият.   

Така, ако в Пловдив се вдигне данъка с 2 %, а в „Родопи” или „Марица” това не се строи, нищо чудно хората масово да си сменят адресните регистрации по селата около града.

Вероятно много кандидат-кметове ще се заиграят с тази тема преди изборите, но в действителност всички те трябва ясно да изразят позицията си по въпроса, за да няма отново изненадани догодина, ако се приемат промените в закона.