В навечерието на празничните и почивни дни Областна дирекция на МВР-Пазарджик и РД ”Пожарна безопасност и защита на населението”- Пазарджик предприемат редица мерки и дейности за осигуряване на нормалното им протичане. Акценти и през тази година са в насока на пожарната и пътната безопасност, осигуряване на нормално движение по най-натоварените пътища в региона, опазване на обществения ред и недопускане на престъпни посегателства. 

Още през миналия месец инспекторите от Държавен противопожарен контрол при Регионалната дирекция ”Пожарна безопасност и защита на населението”-Пазарджик извършиха проверки на 70 църкви и манастири, на 11 хотелски комплекси и хижи, където ще има организирано посещение на хора по празниците. Акцент в тях е организацията за пожарна безопасност, осигуряване на условия за своевременна евакуация, наличието на изправни и достатъчно пожаротехнически средства за първоначално гасене, обезопасеността на местата за палене на свещи и др. Дадени са указания за ограничаване на предпоставките за възникване на инциденти, както и за стриктно спазване на правилата и нормите за безопасност. Съставени са 2 писмени разпореждания и един акт за установено нарушение в хотелски комплекс. По време на празничното богослужение съветваме гражданите да бъдат внимателни при паленето на свещи, както и поставянето им само на установените места в храмовете, а не по улици и дървета, където се създават реални предпоставки за пожари.  

От изключителна важност е осигуряване на безопасността на движението. Максимален брой униформени служители на пътна и охранителна полиция ще бъдат ангажирани с тази дейност. С най-голям интензитет на трафика се очертават дните 01 и 02 май/ сряда и четвъртък/, когато се очаква интензивно движение по посока от големите градове към по-малките градчета и села, към планинските ни курорти. Същото важи и за 06 май /понеделник/, когато трафикът ще е в обратна посока. Планирано е да бъдат позиционирани допълнително полицейски екипи в участъците с интензивно движение в районите на АМ „Тракия”, главните пътища Пловдив-Пазарджик-Белово-Костенец, Пазарджик-Панагюрище-Стрелча, Пазарджик-Пещера-Свети Константин, Варвара-Велинград, Велинград–Юндола-Якоруда, Пазарджик-Пещера- Батак- Цигов чарк. В контрола на пътното движение  максимално активно ще се включат и наличните технически средства за контрол на скоростта, на водачите за употреба на алкохол или наркотични вещества. В някои от празничните дни полицейските екипи от районните управления в областта ще бъдат подпомогнати от мобилни екипи на Зоналното жандармерийско управление в Пловдив. Съвместни патрули от полицаи и пожарникари са предвидени за дежурства в близост до храмовете по време на Великденското богослужение.

Криминалистите съветват ако по време на празничните дни ще напуснете жилището си за повече време да не забравите отключени врати, недобре затворени прозорци на тераси, санитарни помещения, неукрепени врати на гаражи и мазета. Старайте се да не разгласявате в социалните мрежи за вашето отсъствие, а нека за него да знаят само най-близките. Предупредете и съседите си да са бдителни, ако чуят съмнителен шум от апартамента ви, нетипично движение на хора по апартаменти, междустълбищни площадки и мазета да подадат сигнал на телефон 112. По време на струпване на повече хора в централните части на по-големите градове или в православните храмове не дръжте чантите си отворени и мобилните телефони в задните джобове, където могат да станат лесна плячка за джебчии. 

Ръководствата на ОДМВР и РДПБЗН в Пазарджик пожелават на всички граждани и гости на областта спокойни, безгрижни, усмихнати и изпълнени с щастливи мигове празнични дни.