Пред Народното събрание се провежда протест срещу унищожаването на сектора на събирачите на гъби.

Браншовите организации призовават: „Не убивайте сектора с гъбите“. Те се обявяват срещу готвените промени в закона за данъците върху доходите на физическите лица. С промените се предвижда отпадането на т.нар. "алтернативен данък", който беше приет само преди няколко месеца.

„Ние се опитваме да защитим закона, който беше приет след множество срещи с министерството на финансите и на земеделието, след диалог с целия бранш. Успяхме да договорим закон, който е удовлетворяващ целия бранш. Опитваме се да възпрем законопроекта, който се опитват да прокарат скорострелно в пленарна зала“, обясни пред Костадин Коджабашиев от НАТТБ.

Той е категоричен, че предлаганият законопроект ще бъде гибелен за целия бранш: „Връщане на стария метод на облагане на физически лица ще бъде пагубен“.

Коджабашиев се надява да бъде изтеглен законопроекта, който беше внесе на 24 април в НС и беше гласуван в комисия на 25 април и в пленарна зала на 26 април. „Днес е гласуването на второ четене и се надяваме той да бъде изтеглен. Има какво да се промени в сегашния закон, който да бъде в облекчение на хората, които се занимават с добив и търговия на диворастящи продукти, но има какво да се промени, а не да се отмени. Надяваме се законопроекта да бъде изтеглен и да бъдем поканени на разговори с редовно избран кабинет“, разясни той.