Според Кодекса за социално осигуряване майчинството се брои за осигурителен стаж, но без вноски. И в тази връзка работодателите твърдят, че то не бива да се взима предвид при изчисляване на размера на полагаемия платен годишен отпуск.

Трябва ли обаче бизнесът да отнеме правото на майките да ползват и натрупания през периода на майчинството платен отпуск и как би повлияло това от психологическа гледна точка на родители и деца? Предлагаме ви мнението на Теодора Пампулова – детски психолог и Координатор на Дружеството на психолозите в Пловдив:

„Майчинството е период на физическо и психическо натоварване за всяка жена, за всяко семейство. Разбира се, това е и време на радост, удовлетворение и щастие. Но в никакъв случай не се приема като почивка или ваканция. Още повече, че натовареността е 24-часова, 7 дни в седмицата. Като психолог съм категорична, че детето има нужда от това да прекарва въможно най-много време със своята майка именно през първите си години. Те са период на бързо психическо и физическо развитие. Това е времето, в което детето опознава света и именно майката е тази, която трябва да е до него. Поради тази причина все повече съвременни майки предпочитат да използват и натрупалия се платен годишен отпуск по време на майчинството, за да прекарат допълнително време с детето си, преди да се върнат официално на работа.

На 2-годишна възраст детето трябва да тръгне и на ясла. Това е и период, в който цялото семейство е под стрес, период, който изисква адаптация и за двете страни – родители и деца, период, в който на майката ще се налага да отсъства често от работа, защото детето боледува например. Някои от майките пък трябва да прекарват по няколко часа в детските заведения заедно с детето, докато то се адаптира.

В известна степен съществуването на натрупания платен годишен отпуск по време на майчинството създава усещане за сигурност и спокойствие у младите майки, че имат достатъчно време, за да се грижат за децата си“, твърди Теодора Пампулова. Според нея промяната би принудила и много семейства да търсят алтернативни варианти – неплатен отпуск или болничен, за да могат да се грижат за детето си, когато е болно и не може да ходи на ясла.

"При всички случаи, тази макар и малка промяна, която бизнесът иска да направи, ще накара много млади двойки да се замислят още по-сериозно дали и кога да станат родители."

Още по темата:

Да замразим майките! И да им вземем всичко! Че те каква работа вършат?...Майките в България се оказаха основният препъникамък за властимащите и бизнеса. Жалко