През последните два дни на всички им стана ясно, че майките в България са основният препъникамък за властимащите и бизнеса. Първо едните решиха, че обезщетението за отглеждане на дете от една до две години ще си остане на ниво 380 лева. После другите настояха да не се начислява редовен платен годишен отпуск в периода на майчинството.

Причината за решението на първите е да се върнат майките по-бързо на работа. Това поне обясни социалният министър. "Състоянието на трудовия пазар, недостигът на хора и работна сила налага майките, които ползват дълго платено обезщетение, да бъдат стимулирани да се връщат на пазара на труда", коментира Петков.

Така де – каква по-добра стимулация от това да оставиш някого без памперси? Я бързо всички майки на работа! Имало недостиг на работна ръка. А бебетата достигат ли? Не беше ли България сред страните в света с най-нисък коефициент на раждаемост? 2017 г. не постави ли печален рекорд по ниска раждаемост?

И кой е виновен за състоянието на трудовия пазар? Майките ли? Те ли са причината за това, че повече от 12% от работещите българи вече не произвеждат за България, а го правят в чужбина? Те ли са виновниците за това, че според прогнози само след 10-ина години недостигът на работната сила в страната ни ще достигне над 400 000 души? Те ли са виновни, че според данните на Евростат сме все още на дъното в Европейския съюз по брутно месечно и почасово заплащане?

Но не! Българските майки не само че трябва да попълнят празните редици на трудовия пазар, но и трябва да бъдат лишени от редовен платен годишен отпуск в периода на майчинството. Според Асоциацията на организациите на българските работодатели "няма никаква причина този период да се взема предвид при изчисляване на размера на полагаемия се платен годишен отпуск, който има съвсем друго предназначение, а именно - възстановяване на работника и служителя от положения при работодател труд".

Разбира се! Как ще сравняваш положен труд при работодател и положен труд вкъщи? Естествено е, че майките, отглеждайки децата си, нямат никаква нужда от възстановяване, защото те просто не се изморяват. Българските майки са неуморими! Те спят по цяла нощ, техните деца не боледуват никога, те не се нуждаят от отпочнали, свежи и усмихнати майки. Те не се нуждаят и от памперси!

Стига с тия глезотии! Да замразим майките! И да им вземем всичко! Че те каква работа вършат?...