“Давайте един гол мъж и да започваме... Хубавото на мъжката полова система е, че част от нея е на много видимо място. Тази част е пенисът и скротумът, в който се намират тестисите.” С тези думи глас зад кадър открива видеоурок за мъжката полова система по биология за 8-и клас, съобщава "24 часа".

Този и други над 7100 клипа по всички учебни предмети от 1-и до 12-и клас може да намерите с един клик в сайта ucha.se. Идеята уроците за училище да са на разбираем и интересен език хрумва през 2012 г. на Дарин Маджаров, когато е 24 г. Когато учил в Германия, сестра му изпитвала трудности по химия. Тогава Маджаров решил да ѝ помогне, като направи клип на урока по химия.

Дължината на всяко видео е около 10 минути. Абонаментът за 1 месец в сайта струва 29,95 лв., а за 1 г. - 99 лв. Не всичко обаче върви по мед и масло, понякога учениците в благодарствените си постове във фейсбук страницата на ucha.se допускат и фатални правописни грешки: “Уча. се ми помага за много уроци и особено когато съм отцъствала и сме взели нови уроци, а аз не знаех какво ще правя, защото щяхме да правим класна работа тогава.” Други ученици обаче гордо казват, че знаят значението на всяка дума от следното диалектно изречение от Западна България: “Дживгар кюца барабинци на дирек” (Врабецът кълве мравки върху стълба). Това е доказателство, че те внимателно са гледали урока за книжовен и диалектен език.

За учене след училище вариантите, изглежда, са многобройни. И всеки от тях има капацитет да угоди на претенциите на учениците. “Джъмп мат” е система за преподаване на математика. Неин автор е Джон Майтън – математик и драматург. Методът акцентира върху това задачите да се задават по- смислено. Преподавателите, които се занимават с “Джъмп мат”, не са привърженици на въпроса “Колко е минус седем плюс пет?”, тъй като предполагат, че повечето учениците ще налучкат отговора. По-добрият въпрос според учителите е: “Представете си, че играете на пари и сте загубили седем лева, но сте спечелили пет. Не казвайте резултата, а само дали това е добър ден, или лош.

Според “Джъмп мат” това помага на децата да схванат положителните и отрицателните числа. Освен това те преодоляват и страха от грешки. “Джъмп мат” дава възможност на учениците да пипат и мерят преди решаването на задачата. “Програмата работи успешно с всички деца, които имат специални потребности и обучителни проблеми, свързани с различни видове заболявания, но най-вече помага на тези с дискалкулия, което е разстройство в усвояването на смятането при деца”, казват от Института за прогресивно образование, които внедряват системата у нас. “КиндиРу” е т.нар. академия за бебета, деца и родители. “Това е научнообоснована сензорно-моторна перцептуална програма и представлява система от занимания и игри. На практика програмата е “неврология”, облечена в игра”, гласи накратко описанието ѝ. Звучи интересно. Децата се разделят на 8 класа взависимост от възрастта им В първия клас, който се нарича “Платипус”, попадат деца на възраст от 6 седмици до пропълзяване. В този клас на пеленачетата се пеят песни и им се правят масажи на вестибуларния апарат. От пропълзяване до прохождане бебетата учат в клас “Уомбат”, който обръща внимание на развитието на гръбначния им стълб и мускулите на гърба и врата. В клас “Пингвини” учат малките, които са проходили. Там се набляга на слуховата им памет с повторения на детски стихчета. В клас “Коала” влизат деца от 18 месеца до 2 г. На тази възраст те започват да учат цветовете и да изпълняват команди например да донесат топката и да седнат върху нея. От 2- до 5-годишни малчуганите са разпределени в други 4 класа: “Уолаби”, “Кенгуру”, “Опосум” и “Ему”. Тези класове обръщат внимание основно на двигателната системата на децата, които тепърва предстои да тръгнат на училище.

Новите ученици прибягват и към сугестопедията, за да може бързо да научат чужд език. Сугестопедията е дело на българския психотерапевт и педагог проф. д-р Георги Лозанов. Създава я през 60-те г. Тя е съчетание между педагогика и психология. Най-важното при нея е да се създаде вдъхновяваща среда за ученика. В сугестопедията има 7 закона. Първите два са основополагащи, казват сугестопедагозите. Това са любов и свобода, т.е. учителят да обича учениците си и ученикът сам да избира. Учениците в по-горните класове, които са запалени по история, не пропускат да следят сайта на сдружение “Българска история”. Създават го младежите Марио Мишев и Иван Кънчев. Целта им е българската история да се превърне в увлекателна наука. Затова наблягат публикации и филми в сайта на “Българска история”. Стартират и инициативи, които привличат ученици. Една от тях е “Да обиколим българските училища”. Проведени са над 250 урока в 150 града. На младежите от “Българска история” е и идеята да бъдат посветени 100 исторически табели на софийски улици