В писмо до държавните институции обединение на родители искат децата им да започнат присъствено началото на учебната година. В противен случай ще бъдат организирани протести, се предупреждава в писмото.

От „Да запазим училището като средище за децата“ посочват, че при сегашният темп на разпространение на Covid-19 учебната година или въобще няма да започне присъствено или повечето от учениците ще преминат към дистанционно обучение, непосредствено след 15 септември.

Децата в детските градини, които са в предучилищни групи, също трябва задължително да носят маски. Това стана ясно днес от интервю на просветния министър проф. Николай Денков пред БНТ.

От МОН уточниха, че става дума за децата, които са на 6 години. Някои обаче тръгват на училище на 6 г., което означава, че  дори 5-годишни деца може да бъдат задължени да стоят по минимум 8 часа на ден с маски, заради което родители вече започнаха да се бунтуват в социалните мрежи.

Според министър Денков родителите опитват да поставят пред МОН невъзможна задача - от една страна да запазят здравето на учители и ученици, от друга страна да има 100% присъствено обучение, което обаче е невъзможно.

"Наша грижа, освен максималното присъствие на децата, трябва да бъде и животът и здравето на децата и учителите. Всичко, което си говорим днес, може да стане безсмислено за няколко дни, ако починат няколко деца или 10-20 учители. Разберете, че балансът трябва да се търси. Напълно безотговорно би било да кажем: "Всичко е присъствено". И ако след това почнат да почиват деца, родители, ние отново ще бъдем виновни. Така, че правим максимално присъствие при намален риск за фатални последици", коментира той пред БНТ.

Най-късно утре ще бъдат качени насоките за действия в училищната и предучилищната среда по време на пандемична обстановка, заяви министъра на образованието Николай Денков на брифинг след заседание на МС.

Денков: Утре качваме плана за работа на училищата, две промени в Закона за висшето образованиеПри действията се търси баланс между максимално присъствено обучение с минимален риск