Най-късно утре ще бъдат качени насоките за действия в училищната и предучилищната мрежа по време на пандемична обстановка, заяви министъра на образованието Николай Денков на брифинг след заседание на МС.

„Тези насоки са обсъдени детайлно в отрасловия съвет за тристранно сътрудничество и имаме пълното съгласие на всички страни. Разбира се, в обществото има различни искания, често много противоречиви. Нашето задължение е да намерим правилия баланс, при който имаме максимално присъствено обучение с минимален риск за преподавателите и учениците“, допълни Денков.  

Този баланс се осъществява при 4 различни нива на заболеваемостта. Другото решение е възможността решенията да се взимат на локално ниво.

Припомняме, че четирите механизма на действие, ще бъдат променяни превид заболеваемостта по области. В зависимост от нея децата ще учат присъствено, на смени или изцяло онлайн.

В червените и оранжеви зони: Учениците от 1 до 4 клас ще влизат с маски в часГраницата на болните ученици, при която ще се премине в дистанционно обучение, няма да е първоначално обявената 15% заболели, а 10%

Стана ясно още, че са днес са приети две важни предложения за изменение в Закона за висшето образования.

„Едната е свързана с възможността за съвместни обучения в няколко висши учебни заведения при студенти с нерегулирани професии. Досега нямаше такава практика, а в същото време ВУЗ-овете искат да комбинират такива специалности. Тези промени са предложени и съгласувани, Народното събрание би могло да даде тази възможност още от тази учебна година.

Това ще рече, че ще стане възможно кобинирането на дисциплини като информационни технологии с медицина, което по сега действащият закон е невъзможно.

Другото прието предложение е регламентирането на така наречените проектните докторанти с финансирането по европейски и национални проекти или фирми, които да могат да бъдат назначавани след конкурси по всяко време на годината и със заплащане по трудов договор, поясни министър Денков.

Министърът на образованието: Обмисляме да тестваме периодично всички децаЦелта на министерството е децата да останат максимално време в клас