Резултатът от бързия антигенен тест все още не е меродавен и трябва да се препотвърди с PSR такъв, за да може да се впие и в групата за карантинирани. Това зави шефът на Пирогов проф. Асен Балтов, като призова ако някой не иска да си прави втори такъв тест да се самокарнтинира и са ограничи контактите си.

Според него в момента се усеща, че  натискът върху системата е намалял, като се очаква следващата седмица организацията да е още по-добра.  В „Пирогов“ е намаляло напрежението с една трета.  

Относно лечението с кръвна плазма, Балтов заяви, че то не винаги помага и не може да се приложи на всеки един пациент.

„В нея има антитела и се оказва, че не всички са такива които спират коронавирусната инфекция, те се установява със специални китове, от които очакваме зареждане.  Кръвната плазма не на всеки може да помогне, а даже може да усложни състоянието на пациента. Същото се отнася и за лечението с лекарството Ремдесевир.

„Има неща, които излизат буквално в движение и ние гледаме веднага да ги вкараме в протоколите. Ще бъдат отворени центрове за кръвна плазма и в други градове, но не трябва да се очаква, че всеки един заразен пациент ще бъде лекуват по този начин“, заяви още той.

Шефът на Спешна помощ в София Д-р Георги Гелев, коментира, че при тях заявките също са намалели, както и броят на хоспитализираните пациенти.

„Усещаме последните 2-3 дни намаляване на повикванията. Последната нощ в София има 210 повиквания за ковид, от които 24 само са хоспитализирани. Във връзка с тази пандемия искам да им кажа, че катастрофите, инфарктите и инсултите не са намалели и ако една болница е заета на 50% от коронавируса, то това води до дефицит за лечението на всички останали. Коронавируса се възприема по истерично, че е нещо много много страшно, което според мен не е така. Да, има усложнения и смъртност, но такава има и при другите болести“, заяви Гелев.