Днес официално бе подписано двустранното споразумение за сътрудничество и съвместна дейност в областта на икономиката, образованието и културата между област Пловдив и област Одрин.

Споразумението ще съдейства за установяване на делови контакти между предприятия, организации и учреждения, създаване на културни, творчески и спортни обединения. 

На днешната среща между областния управител Гюнай Йоздемир и губернаторът на Пловдив Здравко Димитров присъстваха едни от основните заинтересовани субекти от побратимяването на двете области. 

В сферата на образованието

Днес ще бъде сключено допълнително споразумение за партньорство между ОУ "Братя Миладинови" и ОУ „Кемал Ататюрк“ в Одрин. Документът ще бъде подписан от директорите на двете школа и ще даде основа за обмен на ученици, учители и съвместни проекти. 

От страна на България на срещата днес присъстваха представители на Аграрния университет в Пловдив и Университетът по хранителни технологии. Проф. Алексиева от втория ВУЗ посочи, че се отчита намален наплив на студенти от съседката ни и според нея една от най-сериозните причини е сложната система за признаване на дипломите. Именно това е проблем, върху който трябва да се работи. От турската делегация заявиха, че Тракийският университет няма собствен аграрен факултет и затова партньорството с нашите висши училища, както и с бизнеса в тази насока, би допринесло много в сферата на образованието. 

В сферата на икономиката

На срещата днес присъстваше председателят на клъстер "Тракия икономическа зона" Пламен Панчев, който анонсира, че вече е провел среща с директора на Търговската промишлена камара в Одрин и са набелязали стратегически пунктове за работа по съвместни бизнес инициативи. 

"Пловдив се превърна в индустриална столица на България", посочи Панчев и мотивира твърденията си с класацията на авторитетното британско издание „Файненшъл таймс“, където областта зае челно място за привличане на чуждестранни инвестиции. Той също така припомни за сравнително скорошната сделка с турския инвеститора "одело Фарба" и изрази уверението си, че тепърва предстоят още хоризонти производствени гиганти да избират Пловдив за разкриване на нови звена. 

"Всеки лев, долар или лира, които дойдат в областта /б.а. Пловдив/, са сигурни", посочи Здравко Димитров. Думите на губернатора бяха подкрепени от ген. Матеев, който посочи, че "там където има много армия, има сила икономика". 

"Нашите приятели от Одрин трябва да знаят, че Пловдив има най-големия военен гарнизон в България. Като добавим Карлово и Асеновград, над 50% от армията на страната е в област Пловдив. Затова нашият губернатор има повече армия, отколкото всички останали 27 областни управители", посочи генерал Матеев. 

В сферата на културата 

"Пловдив е Културна столица на Европа за догодина. Одрин е готов да се включи активно. Въпрос на договореност и календар е", посочи Димитров и предложи залата на Областната администрация за мероприятия, но без да уточни в каква насока и какви ще бъдат те. 

Хоризонти

Предстои да бъдат проведени още редица срещи, както в Пловдив, така и в Одрин, за да може документът за сътрудничество да окаже истинско влияние в практичен аспект. Към момента представителите на двете области имат по-скоро добри намерения за взаимодействие и съвместни начинания по много пунктове, но без конкретни измерения. От думите на двамата областни управители стана ясно, че те ще инициират срещи между различните отрасли, в които те сами да се договарят за взаимоотношения и да си оказват подкрепа. 

При подписването на споразумението Здравко Димитров подари на колегата си Гюнай Йоздемир картина на Стария град в Пловдив, а Йоздемир поднесе на губернатора гравюра върху дърво на Желязната църква в Истанбул, както и одринска баклава. Две кутии, различни видове от сладкото изкушение, потеглиха за София, като бяха специално предназначени за премиера Бойко Борисов.