Баловете наближават, а TrafficNews реши да издири кои са спортните абитуриенти с добри постижения, които завършват през тази година. Седем от пловдивските таланти, които завършват училище през тази година са възпитаници на Спортно училище "Васил Левски". 

Спортно училище "Васил Левски"

Пламена Чакърова - лека атлетика - СКЛА Ботев (Пловдив) 

Пламена Чакърова е една от най-талантливите пловдивски атлетки. Тя е бронзова медалистка от Европейското първенство за юноши и девойки до 18 години през 2022г. Тя е многократна републиканска шампионка, а коронната и дисциплина е скок дължина, но тя участва и на 60 м. Пламена Чакърова се състезава за пловдивския клуб Ботев, а неин треньор е една от пловдивските легенди в леката атлетика - Ива Пранджева. 

Виктория Коева - волейбол - Марица (Пловдив) 

Виктория Коева е една от най-добрите млади волейболистки на Марица. Тя е и националка в женския национален отбор. Играла е и за националните отбори за девойки. През този сезон Вики спечели титлата в първенството и Купата с Марица и освен това за трета поредна година вдигна и титлата при старшата с клуба. Коева е четикратна шампионка и четири пъти носител на Купата с Марица. , Участва в мачовете на маричанки в групите на Шампионската лига.

Мария-Габриела Миличевич - волейбол - Марица (Пловдив) 

Друга от талантливите маричанки е Мария-Габриела Миличевич. Тя от волейболно семейство - нейната баба е една от легендарните волейболистки на Марица и откривателка на таланти - Цеца Тенева, а нейна майка е друга легендарна фигура за пловдивския волейбол - Радосвета Тенева. Тя е бронзова медалистка през 2021г. от Европейското първенство по волейбол за девойки до 16 години. Участвала е и в други девически национални отбори. Мария е двукратна шампионка на България и два пъти вдигна Купата с Марица, участва в мачовете на маричанки в групите на Шампионската лига. За трета поредна година тя вдигна титлата и със старшата на Марица. 

Александра Димитрова - плуване - Спринт (Пловдив) 

Александра Димитрова е една от най-големите надежди на пловдивското плуване. Неин първи треньор е Славяна Раденкова, а след това се мести при Ботко Трендафилов. На 16 години поставя първия си национален рекорд на на старша в дисциплината 100 м. бътерфлай. Поставя още два национални рекорда за старша възраст на 50 м. и 100 м. гръб. Има покрити нормативи за Европейско за девойки и Европейско за жени. Александра смята да продължи образованието си в САЩ и избира между няколко университета, като смята, че това е най-добрият вариант за нейното бъдеще, тъй като доста от най-добрите ни плувци учат и тренират в САЩ. В момента Александра се подготвя при Михаел Василев. Тя смята да замине за САЩ през следващата 2025г.

Надежда Враджева - лека атлетика - СКЛА Ботев (Пловдив) 

Друга пловдивска надежда в леката атлетика от СКЛА Ботев е Надежда Враджева. Тя тренира лека атлетика от 14 годишна и е многократна национална шампионка на дисциплината троен скок в България във възраст под 18г и до 20г. Два пъти е завършвала на второ място на републиканското за жени. Има участия на три Балкански игри, където най-добрият и успех е 5-то място с резултат 12.45 м. След завършването смята да продължи да се състезава и да постига още успехи. Неин треньор е Стойко Цонов. 

Мариета Канева - спортна стрелба - АСК Тракия (Пловдив) 

Мариета Канева е една от най-добрите пловдивчанки в спортната стрелба. Младият талант е изключително трудолюбива, амбициозна  и устремена към високите цели. Тя поставя 6 нови национални рекорда за девойки и многократно завоюване е републикански шампион. Тази година на Европейското първенство за девойки в унгарския Гьор тя се класира за финала сред първите осем в Европа. Завърши на пето място още в дебюта си. Тя се състезава за пловдивския клуб АСК Тракия, а неин треньор е Евгения Звискова. 

Ива Кушинова - лека атлетика и поетеса 

Ива Кушинова, която завършва Спортното училище е състезателка по троен скок и има престижни места на повечето турнири. На държавните първенства винаги е била сред първите 8. Тя решава да спре със спорта, но продължава кариерата си като поетеса. Ива издава стихосбирка - "Аз съм всичко, което ще почувстваш". Първата стихосбирка на младата поетеса излезе през ноември миналата годината и тя смята да продължи в това си поприще. Ива споделя, че е била доста развълнувана да прекрачи през 2016-та година прага на Спортното училище и е благодарна на всички учители, които са научили децата на много и са ги развили като личности.

"Когато ми е било тъжно съм искала да избягам от реалността, а какъв по-хубав начин за бягство от хубава книга. Нека да бъда коректна, чета каквото ми е интересно. Чета, за да открадна поне малко от това изкуство на поетите. Не обичам да взимам на готово и това което чувствах смятах, че стига, за да изразя чувствата и мислите си. Спорта и училището винаги са вървели ръка за ръка. Пиша от 2019 година, но благодарение на ръката, която ми подаде госпожа Николова, учителката ни по Български език, подкрепата на класния ми ръководител Маргарита Русинова, подкрепата от директора на училището ни госпожа Ружка Генова, както и подкрепата от най-близките ми, нямаше да събера смелост през тази учебна година да подбера най-добрите за момента стихове и да издам една малка и красива стихосбирка. Благодаря на Ива Пранджева, че беше неотлъчно до мен и ме обичаше като свое дете", заяви Ива. 

Други училища

Васил Русенов - лека атлетика - СКЛА Локомотив (Пловдив) 

Васил Русенов е един от талантливите лекоатлети на Пловдив. Той има бронзов медал от Европейското първенство до 18 години през 2022-ра година на троен скок. Коронната му дисциплина е троен скок. Започва да се занимава с футбол и до 2019-та е в школата на Локомотив, но се мести в леката атлетика. Негов треньор е баща му - Ивайло Русенов, който е атлет на България за 2003-а и сребърен медалист от световно първенство за юноши през 1998-а. Русенов е личен треньор и на световната шампионка до 20 години в тройния скок Пламена Миткова. Васил Русенов завършва в СУ "Софроний Врачански".

Борислав Погеоргиев - лека атлетика - СКЛА Локомотив (Пловдив) 

Борислав Попгеоргиев е друг от талантите на СКЛА Локомотив. Той участва в дисциплините 60 м. с препятствия, 100 м. с препятствия, 60 и 200 м. гладко бягане и дълъг скок. Той е многократен медалист национални шампионати,медалист от Балкански игри и участник на Европейско първенство до 18г. Треньор на Боби е Ивайло Русенов. Борислав завършва Математическата гимназия.

Ради Глухчев - баскетбол - Академик (Пловдив) 

Един от талантите на баскетболния Академик Ради Глухчев също е сред абитуриентите тази година. През този сезон той беше част от първия отбор на пловдивчани и записа 6 срещи, в които се отчете с 4 точки. Освен това той е част и от отбора на Академик 2, който играе във второто ниво на българския баскетбол и на старшата на Академик. Ради завършва училище „Класик“.

Божидар Шехов - футбол - Марица (Пловдив) 

Божидар Шехов беше част от първия отбор на Марица през този сезон. Той записа 6 мача за тила във Втора лига. Играе за дублиращия отбор на Марица и старшата на тима. Шехов, който е бранител, ще продължи с футбола в Нидерландия, където продължи обучението си. Той завършва Английската гимназия. Шехов завършва Английската езикова гимназия. 

Дублиращият отбор на Ботев

Шест играчи от дубъла на Ботев ще завършат през тази година, а това са бранителите - Костадин Татаров, Мирослав Георгиев, Георги Кущинаров, Габриел Златанов, халфът Добромир Павлов и нападателят Константин Павлов.

Дублиращият отбор на Локо 

В дубъла на Локо също има четирима абитуриенти, а това са вратарят Стилиян Иванов, бранителите Пламен Петров и Тодор Нейчев, както и нападателят Даниел Маджаров.