От Министерство на образованието подготвят анкета сред родителите на ученици от 8 до 12 клас дали са съгласни децата им да бъдат изследвани с тестове за възрастни, за да се възстанови присъственото обучение. Това се налага заради недостига на щадящи тестове в страната.

„Имаме много голямо количество налични тестове за възрастни. Те ще стигнат за всички деца за 2 месеца. Освен това можем да поръчаме допълнителни количества и ще получим доставката веднага, за разлика от щадящите тестове”, обясни на брифинг здравният министър д-р Стойчо Кацаров.

Той посочи, че другото предложение на образователния министър е децата да се върнат в красните стаи, без да бъдат тествани. Това според Кацаров обаче крие много рискове.

Здравният министър обясни, че до момента са закупени 1.5 млн. щадящи теста. 200 000 са налични в складовете. Страната ни чака още 400 000, които все още не сме получили, въпреки че крайният срок за доставка е бил в петък. Причината е, че те са задържани на различни митници в Европа. „Вчера сключих договор за още 2.7 млн. теста.  Крайният срок за доставка е 9 декември”, съобщи здравният министър.

„Ваксините за деца са същите, но се предлагат в друг вид опаковка. Такъв вид опаковка се очаква да бъде разпространена не по-рано от 15 декември. Вероятно тя би могла да дойде в нашата страна в началото на следващата година. Имаме сключен договор с "Пфайзер" за 2022 и 2023 г.”, заяви Кацаров.