"Всеки, който е съгласен, че ние трябва да започнем с установяване на власт на закона, разделение на властите и независима съдебна власт, е добре дошъл в новия десен проект". Това заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев пред националното съвещание на партията, в което взеха участие депутати, областни координатори и общински председатели на формацията. Поводът за събирането беше представянето на новия десен проект и обсъждането на предстоящите промени в устава на партията, които ще се приемат на националния форум на ДСБ на 13 март. Според лидера на ДСБ, целта на новия проект е да вземе второто място на следващите избори, пише capital.bg.


В продължилата един час реч, Кънев направи оценка на едногодишното участие на ДСБ във властта и участието на партията в Реформаторския блок. Стана ясно, че според него РБ вече е провален проект.

Защо нов, защо десен, защо проект

Радан Кънев каза, че проектът е десен, защото идеята е да привлича хората, които са убедени, че държавата започва с правосъдието, със сигурността, със службите и с отбраната. "Ако си убеден, че всяко решение е свързано с върховенството на закона, ако ти живееш с тези ценности, по-десен човек от теб няма. Десен човек означава да си убеден., че върховенството на закона и политическия морал са преди всичко друго", каза той и добави, че всеки, който приема тези ценности, е добре дошъл в новия проект.

Кънев беше категоричен, че проектът няма нищо общо с Реформаторския блок. "РБ не успя да стане единен десен субект. Тази тема е вече в миналото", каза той.

Кънев разсея и съмненията на част от активистите на партията, че предстои закриването на ДСБ. "Без ДСБ модерен десен проект не може да се изгради. Въпросът е готови ли сме ние в ДСБ да застанем в основата?, запита той.  Лидерът на ДСБ посочи, че, ако сега има парламентарни избори и партията  се яви самостоятелно, единственият успех, който ще постигне, е влизане в парламента, но ще бъде много далеч от ресурса да е политическата сила, която да наложи промяната в България на останалите, които не я искат. "Когато си поставяш задачата да бъдеш единствения, който искаш промяната, и да успееш да я наложиш, трябва да си по-амбициозен в изграждането на структури и в привличането на партньори", заяви Кънев. И допълни, че целта е ДСБ да води процеса по създаването на новия проект. "Ако ние успеем да направим това, ще означава че сме създали матрицата, по която този проект може да работи и да побеждава. Никой на избори в България не може да победи без купуване на гласове, ако не се отвори максимално към гражданското общество във всяко населено място. Никой не може да изпълни каквато и да е политическа задача, ако не създаде контрол върху тези, които не си вършат работата или които работят директно срещу партията", заяви Кънев.

Идеята по думите му е да се създаде реформаторска десница, която ще има вертикална структура, ще е максимално отворена към нови членове и строги механизми за контрол. "Ако не го направим ние, няма да сме лидери на нов десен проект, а ще бъдем участници в него.", обобщи той. Като условие да бъде постигнат добър резултат, Кънев посочи модела на изграждане на партньорства като "задължителен". "Ако искаме да постигнем редултат и да бъдем втора политическа сила, защото целта е ясна - да гоним второто място, трябва да изграждаме партньорства.", заяви той.  

В управлението само хора без зависимости

Кънев беше обаче категоричен, че дори ДСБ да продължи партньорството си с някои от партиите от РБ, те не могат да бъдат в новата организационна структура. И обясни: "От 2001 г. България се управлява по откровено мафиотски начин. Оговорност за модела "Кой" носят всички, които са били на власт, и особено тези в тройната коалиция и правителството "Орешарски". Ние трябва да извършим смяна на хората, които в бъдеще ще упражняват изпълнителната власт. Не можем да позволим на никакви зависимости от миналото, да прекършат устрема към бъдещето, както се случи през тази една година".

Важно е хората, които ще бъдат в новия проект, да са напълно свободни от зависимости от бившата Държавна сигурност, от зависимости от ранните мутренски години, от епохата на "Мултигруп" и от епохата на Пеевски. "Без подобна свобода ще вкараме в управлението хора, които незабавно ще ни предат, заплашени от дебелите папки в прокуратурата", каза Кънев. Той описа и модела на всевластието на главния прокурор. "В България през последните 20 години е имало корупция. Прокуратурата има данни за това и е пълна с дебели класьори и в момента, в който някой си подаде главата над блатото, го викат за да му покажат какво има в класьора. По тази причина няма дела. Защото като има дела падат зависимости. Защото като осъдиш, той отива в затвора, а не седи в парламента на къса каишка. Ние не можем да допуснем да вкараме във властта хора, които да ги привикват в прокуратурата и да им дърпат късата каишка.", заяви Кънев.

РБ да каже има ли червена линия

"Ние знаехме с кого влизаме в коалиция и че не можем да очакваме реформаторски импулс от ГЕРБ, да не говорим за АБВ. Надеждата на тези, които гласуваха за нас беше, че РБ ще бъде достатъчно силен, за да може да компенсира липсата на воля за реформи. В голяма степен РБ излъга тази надежда на гражданите. Излъга поради липса на политическо единство. Това, а и моментите на неискреност на част от нейните представители, доведоха до това, че в рамките на една година нямахме нито силата, нито волята да наложи реформи.", каза Кънев. Според него РБ щеше да постигне успех, ако формациите са били единни в политическото си отношение и отношението към партньорите си. "Ние обаче допуснахме конкуренцията между отделните партии и вътрешнопартийния егоизъм да надделеят", каза той.

"Ние искаме хората, които се борят за република, а не за монархия със столица Бояна, да бъдат заедно. Но за да бъдат заедно, ние искаме да знаем имаме ли общи червени линии. Ние искаме да чуем имат ли колегите червена линия. За никого не е тайна, че бившият министър на правосъдието Христо Иванов беше предаден и отвътре", заяви Кънев. И предупреди колегите си от РБ, че ако нямат червена линия, ги очаква съдбата на НДСВ. "Седиш до края на управлението, след което отиваш в историята.", каза той.  

Като определящо за общото бъдеще между ДСБ и РБ, Кънев посочи предстоящото гласуване на промените в Закона за съдебната власт и избора на членове на КЗК. "Когато ни казват, че е много важно да се приеме ЗСВ, не ни казват абсолютно нищо. Защото има 4 законопроекта – на Христо Иванов, на Сотир Цацаров, на Цветанов и на Георги Първанов – Румен Петков. Кой от тези законопоректи ще бъде гласуван е определящо за шансовете някакви минимални промени да продължат да се случват", каза Кънев.

Като пример за сегашното състояние на държавата, политикът даде Комисията за защита на конкуренцията - основният орган, пред който се обжалват обществени поръчки. По повод промяната на състава на КЗК Кънев обясни, че изборът на новите членове е бил забавен със седем месеца, за да бъдат извадени ДСБ от мнозинството. Другата причина е минаването на търга за автомагистрала "Хемус", защото "на Пеевски му е бил обещан този национален приоритет". "Ние не искахме да участваме в договорки за партийни квоти при избора на най-важния държавен регулатор, който определя дали в България ще има монополи и дали ще има честни обществени поръчки. Останалите искаха да има точно такива партийни квоти. Да си се знае кой вътре е на Пеевски, кой е на Валентин Златев, кой е на адвокатската кантора на Иван Тодоров", заяви Кънев.

Управленските провали

Според Радан Кънев големите крачки през първата година на управлението са били направени в здравеопазването, външната политика и отбраната. Четирите сфери на управленски провал пък са в правосъдието, службите, административната реформа и обществените поръчки. "Влиянието на Пеевски върху службите не е намаляло в сравнение с времето на правителството "Орешарски", каза Кънев. Като най-тежки провали той посочи сферата на публичните финанси и социалната политика. Предупреди и, че еврофондовете свършват през 2020 г. и никой няма идея какво следва след това за България. "Ако има единичен тежък провал на управлението за тази една година, това е пълната липса на стратегическа мисъл с поглед по-дълъг от сряда до петък", заяви Кънев. И добави, че в България има тежка зависимост от еврофондовете. А това в комбинация с високите нива на корупция вече е фалирало четири южноевропейски държави – Италия, Испания, Португалия и Гърция.

TNS.bg