Когато учители организират протест срещу това, че не искат да ги превръщат в пощальони, полицаи или социални работници, започват да ги притискат. Това каза депутатът от БСП Ирена Анастасова. Тя уточни, че става дума за протеста, който учители организират на 16-ти септември пред министерството на образованието. Учителите са недоволни от Постановление 100 за механизма за обхващане на учениците в училище, с което се създават екипи за превенция на отпадащите в училищата и в тях трябва да участват и училители. "Които ще извършват ежедневно незабавни посещания по домовете на отсъстващите без уважителни причини деца и ученици", отбеляза Анастасова. На неин въпрос към министъра в Комисията по образование и наука, той е отговорил, че проблемите с отпадащите от системата деца са толкова тежки, че нещо трябва да се направи. "Ами направете го, г-н министър, но не на гърба на учителя", заяви Анастасова.

Тя каза, че е констатирано, че децата ни усвояват все по-малко знания, че възрастните са по-образовани от младите, че расте функционалната неграмотност. "Ученикът до такава степен стана център на системата, че от него започна да зависи благосъстоянието на системата", каза Анастасова.  Според нея щедро се отпускат пари за квалификация, но те отиват в доста съмнителни обучителни организации.

Политическите ежби нямат място на полето на образованието - няма да допуснем подмяна на философията на Закона за предучилищното и училищното образование, отговори народният представител ГЕРБ Галя Захариева в декларация от името на група. Тя прочете, че в основата на закона стои разбирането, че всяко дете има талант и отговорността е да се открие и развие. "Подмяната на тази философия би означавало не само на успех на реформата, но и провал на идеята за приобщаващото образование. Няма да допуснем подобна хипотеза", каза Захариева.

 "Трябва да се обединим, за да превърнем българското училище в нашето училище и заедно да дадем шанс за равен старт на всяко дете. Отличният успех на всеки ученик, който след дни ще прекрачи прага на родното училище зависи бъдещето на държавата", декларира Захариева. Тя припомни увеличаването на заплатите на учителите и усилията за включване на повече деца в образователната система.

3500 пенсионери учители запълват дупките в училищатаПоне 10-15 години трябват, за да се реши проблема с недостига на преподаватели, обясни министър Вълчев