Около 3500 учители в пенсионна възраст, които продължават да работят, спасяват положението в родните училища, където има голям глад за преподаватели. Това стана ясно от думите на просветния министър Красимир Вълчев пред журналисти в Поморие. Той дойде в морския град за среща с учителите, за да обсъдят проблеми преди началото на новата учебна година. 

По думите му липсват няколко хиляди учители в цялата страна. Около 3500 са учителите, които вече са в пенсионна възраст, но остават и продължават да работят. Годишно се пенсионират около 4000-4500 преподаватели.

„За да няма срив в системата трябва да се пенсионират не повече от 2000-2500 учители годишно. Това е причината да има твърде много преподаватели в пенсионна възраст, които все още са в класните стаи“, поясни министър Вълчев.

„Възрастовата структура е такава, че младите хора, които постъпват на пазара на труда са около две трети от тези, които навлизат в пенсионна възраст. Това означава, че има недостиг във всички сфери и този процес ще се задълбочава през следващите десет години“, каза образователният министър. Той очаква възрастовата структура да се балансира до 10-15 година. В тази връзка и системата на образованието е изправена пред предизвикателство да осигури специалисти.

„Тази година криза обаче няма да има. Увеличението на възнагражденията дава резултат до толкова, че хора които са излезли извън системата и са с педагогическа правоспособност, се връщат в системата. Традиционно има недостиг на учители по информационни технологии и английски език. 

Най-остро се чувства недостиг на учители по математика, физика и химия. Стартирахме редица мерки като увеличение на възнагражденията и това дава резултат по отношение на обучението на млади хора по педагогически специалности, но все още не дава резултат по отношение на обучението на специалистите по отделните дисциплини“, каза още министърът. Най-сериозна е нуждата от инженери специалисти.