Софиянци да получат право да стопанисват и облагородяват градинките между блоковете, вместо да чакат Столичната община да се грижи за вида и чистотата им. Това предлагат от Политическа група 5 (ПГ5) в Столичния общински съвет. Засега проектонаредбата буксува - днес тя бе върната за преработка от комисисията по Архитектура и градоустройство. 

Към момента на практика обитателите на столицата нямат право да садят цветя, дръвчета или пък да сложат пейка пред входа си, защото пространството е собственост на общината. Градската управа от своя страна събира данъци, за да поддържа собствеността си, но е видно, че невинаги се справя добре, обясни един от вносителите на предложението - Иван Валков.

Това пък води и до междусъседски разправии. Пример за такава е сигнал до Столичен инспеторат, че в общинска кашпа са засадени петунии. Резулататът е, че след сигнала кашпата е вдигната, а на мястото й е сложена празна, която бързо се запълва с фасове и боклуци, разказа Велков. Рязане на фиданки също се случва поради същата причина. 

В случай, че Наредбата бъде приета, възниква въпросът, какви ще са мерките срещу онези етажни собствености, които са изявили желание да стопанисват пространстовто пред блока си, но не изпълняват задълженията си. Според Велков, санкциите трябва да бъдат разписани в Закона за управление на етажната собственост, който вече е в процес на актуализиране. В предложението на ПГ5 пък санкцията е описана в размер от 50 до 500 лева. 

Стимул за столичаните сами да поддържат пространството пред блока си би могло да бъде и намаляване на местните данъци, тъй като те ще изземат някои от функциите на местната власт. 

Според Иван Велков, въпросната наредба не би влязва за гласуване в Столичния общински съвет скоро. Със сигурност не и преди изборите, макар Наредба №6 на МРРБ да предвижда общините да приемат наредба за предоставяне на прилежащата земя към сгради етажна собственост за поддържане и използване от съответната етажна собственост, обясни Велков. 

Обшинският съветник признава, че текстът има нужда от допълване и прецизиране, но напомни, че това живущите биха гледали на градинката пред блока си като на своя собственост и това ще ги мотивира да вложат личен труд в облагородяването и.