Той е първият номиниран за следващите “Достойни българи”. Спасителят на щъркели - Сафет Халид, е човекът, от когото съселяните му винаги очакват добро.

“Занимавам се със снегопочистване, имам техника. Целият ми живот е отишъл за спасяване на животи”, разказва скромно мъжът, който цяла нощ не спал - трябвало да е сигурен, че петимата му неочаквани пернати гости са добре. “Има печка, запалих я. Затоплих ги. Сега щъркелите са добре. Жизнени са. Като се оправи времето, ще ги пусна. Но сега е минус 7 градуса”, казва още Сафет.

Преди 4 г. години мъжът е опериран и сега говори с апаратче. Изглежда смутен от огромния интерес към него - камери и фотоапарати го следят втори ден, след като трогателните снимки как спасените от него и приятелите му щъркели гордо се разхождат върху застланото с карирано одеяло легло на мъжа обиколиха фейсбук и събраха симпатиите на десетки хиляди. След като размразил обледените им криле, Сафет купил на щъркелите и прясна риба. Вчера чакаше нова доставка на лакомството.

В спасяването на птиците, които водят пролетта у нас, Сафет вижда добро предзнаменование и за себе си. Името на скромния човек от силистренското село Зарица напълно го описва - в превод от арабски означава “чист мъж”. Той е сериен добротворец, става ясно от думите на съселяните му. От години се занимава със земеделие и снегопочистване. Като закъса някой на пътя, него търсят. С колегите му преди дни измъкнали автобус от преспите, пише 24 часа

Преди време Сафет приютил момче от помощно училище. Освен че му дал подслон и топла храна, го научил и на занаят. Добрината му зарази хората от Дуловско и те масово тръгнаха да спасяват премръзнали щъркели. 21 птици са приютени в гаража на общината. Снимките на Сафет с щъркелите обиколиха България в деня, в който за 16-и път “24 часа” отличи достойните българи - обикновени добротворци. Сафет става първият номиниран от новата кампания. Защото природата се защитава не само с протести срещу лифта на Банско, както мислят някои.