Земеделецът Сафет Халид определено стана истински герой и успя да спечели уважението и благословията на много хора. Причината за това е, че добрият човек, който е жител на село Зарица, Русенско, спаси от сигурна смърт пет щъркела като ги приюти в дома си. 

Щъркелите били премръзнали и сковани от лед, тъй като предишната нощ температурите в района паднали драстично и след валежите от дъжд се образувала поледица.

Човекът решил да отнесе птиците в дома си, където да им помогне и да ги спаси от сигурна смърт. Малко по-късно той намерил и пети премръзнал щъркел, който също отнесъл в къщата си.

 

В личния си профил той публикува снимки на пернатите, които за момента са живи и здрави, изсъхнали и са на топло. Тази сутрин дори са получили и вкусна закуска - риба.  „Птиците буквално бяха сковани и замръзнали от поледицата! Дано да съм направил добро” – пише Сафет Халид.

Стотици хора поздравяват спасителя за доброто дело и се надяват да има повече хора като него.

Припомняме, че силният вятър принуди щъркелите в Русенско да нощуват на земята, а не по клоните на дърветата.

Притеснени хора са забелязали птиците край пътя, като призовават всички шофьори да внимават да не ги наранят, тъй като щъркелите не виждат през нощта и е твърде възможно да излизат на пътя.

В доста от коментари хората питаха къде в момента е Дружеството за защита на дивите животни? След разиграната дискусия, жена написа, че се е свързала със Спасителен център за диви животни в Русе. От там я информирали, че от снощи следят спасителните действия на човека. Днес са информирали РИОСВ Русе, които са дали инструкции на кмета на селото и на спасителя на птиците, как да процедират.

"Това, което ми казаха е, че птиците са вече сухи и опасност за тях няма. От РИОСВ са влезли в нивата, където е ятото. При приближаване на служителите, ятото се е вдигнало във въздуха, като на земята не е останала бедстваща птица." - пише жената.