След седмица кооперациите и домовете в София ще могат да кандидатстват за индивидуални контейнери за разделно събиране на смет.  Възможността за  „частни “ кофи е важна с оглед на предстоящата
промяна в методиката по която се събира таксата смет. 

Според регламент на Европейския съюз, който важи и за България, таксата смет трябва се сформира на база количестовото изхвърлен боклук. 

"При наличие на индивидуални контейнери, собствениците ще могат да си намалят обема на рецеклируемите отпадъци и по този начин да намалят таксата си смет, когато влезе в сила тази методика.",  обясни Петър Трайков - директор "Управление на отпадъците" в Столична община. 

Новият 5-годишен договор между общината и фирмите за разделно събиране на боклук, предвижда освен тази възможност и увеличаване на бройката на цветните контейнери на територията на София.

За да може един блок да кандидатства за собствени контейнери за разделно събиране, трябва да има достатъчно място за
разполагането им и да бъде осигурен достъп на специализираните автомобили, които ги обслужват. Услугата е безплатна. Кандидатства се пред фирмата, която отговаря за района, в който се намира домакинството с копие до Столична община.

Според договора, който тази седмица ще гласува Столичният общнски съвет, 24-те района на София са разделени между 3 фирми, предоставящи такива контейнери:

"Еко бул пак" ще обслужва районите "Банкя", "Витоша", "Връбница", "Възраждане", "Изгрев", "Илинден", "Красна поляна",
"Лозенец", "Люлин", "Надежда", "Панчарево", "Подуене", "Сердика" и "Слатина"

"Бул Еко пак" ще раздава контейнери  в "Искър" и "Нови Искър"

"Еко пак" ще отговаря за "Красно село", "Младост", "Оборище", "Средец", "Студентски", "Триадица"