Нужно е държавата да създаде механизъм за превенция на зависимостите. Един процент от акцизите от алкохол и цигари да отива във Фонд, който да работи за превенция и лечение на зависимостите. Рекламата на хазарт трябва да спре.

Това заявиха на пресконференция експерти от центъра за рехабилитация и психотерапия на зависимости "Кошер". 

Около 300 хиляди българи употребяват или злоупотребяват с психоактивни вещества, като в това число не влизат алкохолно зависимите, каза Желяз Турлаков от Центъра за рехабилитация и психотерапия на зависимости "Кошер", който цитира данни от доклад на Държавния департамент на САЩ.

Според него ситуацията в България не е много обнадеждаваща:

"Зависимите хора са вън от здравно осигуряване, вън от здравна и социална система, няма практически инструмент, по който тези хора да получават адекватно съвременно лечение".

Новите дроги са много по-опасни за здравето, тъй като се създава много силна зависимост само за няколко седмици и за тях няма лекарствена терапия, каза клиничният психолог Симеон Парлапанов.

В България в много ранна възрастта започва употребата на наркотични вещества, посочи д-р Пламен Димитров:

"Децата от пети-седми клас, 75% от тях са опитали вече нещо. Но 90% прекарват пред екрани - не за работа, а за удоволствие, за забавление и развлечение, или просто да не са на главата на близките си, родителите говорим, са 90% в рисковите часове - над два дневно се забавляват. И живеем всички, не само в България, вече в допаминов свят".

Сред младите хора вече се наблюдават проблеми, свързани с контрола върху импулса за незабавно удовлетворение, каза още д-р Димитров. Той подчерта, че семейната среда и подкрепа е много важна за младите хора:

"В семейна среда е важно да се построи тази основа - децата трябва да умеят да преживяват сложни, трудни емоции с подкрепа и добър пример, а не чрез заместващо задоволяване, което... от биберона нататък зависимостите се надграждат."