На днешното заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС) не са внесени предложения за кандидатури за главен прокурорни, съобщи представляващият съвета Боян Магдалинчев.

Според приетия график номинации за наследник на Сотир Цацаров могат да се правят в четири заседания. Следващите три са насрочени за 22, 25 и 29 юли.

По регламент предложенията могат да бъдат издигани от трима от членовете на Прокурорската колегия към кадровия орган и от правосъдния министър.

Още преди самия старт на процедурата, който бе даден на 15 юли, министър Данаил Кирилов на няколко пъти категорично заяви, че няма да се възползва от правото си да издига номинации. Очакванията са имената на претендентите да станат ясни в самия край на процедурата по издигне на кандидати.

 Така, според приетата от ВСС хронограма, до 12 август номинираните кандидати трябва да представят писмена концепция за стратегическото управление на държавното обвинение в следващите 7 години.
 
На 12 септември Пленумът на ВСС ще обяви датата, часа и мястото на изслушването на номинираните. Двете ресорни комисии към Прокурорската колегия, които трябва да изготвят доклади за професионалните и нравствени качества на кандидатите – Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) и Комисията по професионална етика (КПЕ) – имат срок за това до 17 септември.

Прокурорската колегия ще обсъди тези доклади до 9 октомври, а до 16 октомври е срокът за представяне на становища и въпроси от юридически лица с нестопанска цел, определени за извършване на общественополезна дейност, професионални организации, висши училища и научни организации.

Очаква се важният избор да се състои на 24 октомври. Мандатът на настоящия главен прокурор изтича на 10 януари 2020 г.