България отчете дефлация през месец май, спрямо предходния месец. Данните на Националния статистически институт според Индекса на потребителските цени /ИПЦ*/ показват, че през май 2023 г. дефлацията е 0.1% спрямо април месец, а годишната инфлация за май 2023 г. спрямо май 2022 г. е 10.1%.

По методологията ХИПЦ** /сравнимата мярка за инфлация в страните от ЕС/ данните сочат, че има спад на цените с 0.2% спрямо април, а годишната инфлация пада до 8.6%.  

И двата вида индекси показват, че макар и с малко - спад на цените наистина има. 

Според официалните данни намалението идва от поевтиняването на развлечения и култура (-3.4%), транспорт (-2.5%) и жилища, вода, електроенергия, газ и други горива (-0.4%).

От друга страна поскъпнали са алкохолни напитки и тютюневи изделия (+1.1%), облекло и обувки (+1.0%), разнообразни стоки и услуги (+0.5%), здравеопазване (+0.5%) и хранителни продукти и безалкохолни напитки (+0.5%). 

За последно страната е отчитала месечно поевтиняване на Инцекса на потребителските цени през юни 2021 година или преди 2 години.

*Индексът на потребителските цени /ИПЦ/ е официален измерител на инфлацията в Република България. Той измерва общото относително изменение на цените на стоките и услугите, които се използват от българските (резидентни) домакинства за лично (непроизводствено) потребление.

**Хармонизираният индекс на потребителските цени /ХИПЦ/ е сравнима мярка на инфлацията на страните от ЕС. Той е един от критериите за ценовата стабилност и за присъединяването на България към Еврозоната. ХИПЦ е изчислен според хармонизирани за ЕС методология и дефиниции. ХИПЦ, както и ИПЦ, измерва общото относително изменение в равнището на цените на стоките и услугите, но двата индекса се различават по домакинствата, които обхващат. ХИПЦ обхваща потреблението на всички домакинства, включително институционалните (колективните) и чуждестранните на територията на страната, докато ИПЦ - потреблението на българските домакинства.