Срокът за касовите апарати ще бъде удължен до края на септември тази година. Промяната обхваща само тези търговци, които използват компютърни системи за управление на продажбите и смяната на фискалните устройства налага смяна и на софтуера. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов тази сутрин по bTV.

Темата за смяна на фискалните устройства започна още през миналото лято и предизвика големи реакции. Много от търговците недоволстваха, че няма как да се справят с толкова къси срокове.

В началото на тази година пък някои търговци заплашиха, че ще организират протест.

Бизнесът иска отсрочка за новите касови апаратиНовата наредба на НАП крие рискове и за търговската тайна, твърдят от БСК

Целта на реформата е всъщност да изведе всички търговци от сивия сектор на светло като намали неговото разширение. Въпреки това много бяха тези, които смятаха, че няма как да се справят с изискванията на Наредба Н-18, а в социалните мрежи често се коментираше въпросът какво точно налага тя на малките бизнеси и фирмите, част от които не бяха добре запознати с нея.

Именно заради това миналата седмица стана ясно, че се обсъжда отсрочка за реализирането на промените.

"След анализ на реалните проблеми, регламентираният срок до 31 март остава за тези, които са регистрирани по ДДС и използват обикновен касов апарат, който не е свързан с компютърна система за управление на продажбите", поясни Горанов.

Снимка: pixabay