До месец се очаква законът за въвеждане на еврото да бъде готов и предложен на обществено обсъждане. Целта е да сменим валутата от 1 април 2025 г.

Това ще бъде поредната законодателна крачка към еврозоната, но трябва да се направят още. Затова председателят на парламента Росен Желязков гарантира, че парламентът ще разгледа необходимите закони навреме. Основното е, че ще има период , в който да може да се плаща в двете валути. Това вече се случи в Хърватия, които последно смениха куната с евро.

Месец преди да започне същинската дискусия по законовия механизъм за приемането на еврото, изпълнителната власт се обедини, че е необходима незабавна кампания за обяснение какви ще са ползите от смяната на лева.

„Нека се опитаме да превърнем негатива от забавянето с една година на влизането на страната в еврозоната в позитив. Да използваме това време именно за такива дискусии, които ще обяснят на българските граждани какви ще са защитните механизми, какъв ще е процесът, как ще протече”, каза вицепремиерът по европейските средства Атанас Пеканов.

„Всяка антитеза, която е по-шумна, трябва да бъде спокойно и аргументирано оборвана”, посочи председателят на Народното събрание Росен Желязков, предаде Нова тв. 

България продължава и тясното сътрудничество с Хърватия, за да избегне проблемите при смяната на валутата.

„Въвеждането на еврото за гражданите ще бъде един значително по-пасивен процес. Банковите им сметки, спестяванията, кредитите, задълженията - ще бъдат автоматично превалутирани. Цените, които виждат, ще бъдат предварително изписани в двете валути”, поясни зам.-министърът на финансите Методи Методиев.

Един от основните проблеми за приемането в еврозоната е високата инфлация. Опасенията на хората са, че цените ще се увеличат още повече при смяна на лева. Затова сега е времето държавата да покаже, че умее да действа в ситуация на инфлация, обясняват синдикатите.

„От изключително значение е сега ние да успеем да овладеем ценовите равнища на справедливите им нива, а не на спекулативните им. Особено на стоките от първа необходимост, особено на хранителните стоки. Ако това не успеем да направим, ще бъде изключително трудно да продължим информационната кампания”, уточни президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Идеята е и у нас да има гратисен период, в който да се плаща и в евро, и в лева.