Одрин е най-близкият до България турски град. Едва на около 40 км от Свиленград и на по-малко от 200 км от Пловдив, градът е предпочитана еднодневна и уикенд дестинация за шопинг и разходка на хиляди българи. Затова и граничният пункт „Капитан Андреево“ е един от най-натоварените, където можете да чакате с часове.

Градът е малък, около 160 000 жители - по-малко от половината на Пловдив. Турското му име и това, което ще видите по табелите, е Едирне. Произлиза от името на император Адриан, основал града. Поради близостта си до нашата територия, Одрин е често замесван в нашата история. Четирима са българските владетели, превземали го през годините. И макар по официални данни в града днес да няма българско население, културата ни живее в двете църкви, построени във втората половина на 19ти век. Днес Одрин е известен университетски център заради Тракийксия университет. Учебното заведение е едно от най-големите в Турция, с около 40 000 студенти. И така, кои са забележителностите и дейностите, които привличат толкова много нашенци в Одрин?

Пазаруването

Причина номер едно: шопинг. Освен трите големи търговски центъра, където по време на сезонните намаления шопинг маниаците попадат в рая, Одрин има обособен кът за продажба на перилни и почивстващи препарати, санитария, местни сладки и тестени изделия. Възможността да се пазариш с турските търговци за цените на стоката в комбинация с ниската стойност на турската лира прави пазаруването изключително изгодно. А в аутлети като Марги и други се намират световноизвестни марки на достъпни цени - просто защото в Турция намаленията са реални. Бутиците за кожени облекла допълват разнообразието от качествени дрехи и обувки, с които можете да се сдобиете без това да наруши бюджетът ви.

Джигерът

Пърженият черен дроб по одрински е местен специалитет, който задвижва колелото на туризма в центъра на града. Възможно е да се наложи да чакате на опашка за маса в най-известните централни кръчми, където сервират специално приготвения тава джиер, или както му казват българите, „джигер“ („г“-то в турската дума не се чете). Колкото и да ви се иска, няма да намерите бира, защото в този тип заведения не сервират алкохол.

Джамията на султан Селим II - символът на Одрин

Няма как да пропуснете джамията Селимие - огромната сграда е издигната в самия център, а минаретата й се извисяват над града и се виждат от почти всяка точка в него. Това е и мястото, където ще си направите най-много снимки. Построена е през 1575 г. по проект на най-големия строител на Османската империя – Синан. Същият, който построил и джамията в София. Нейните изящни минарета са най-високите в Турция - цели 70 м. Да, ще трябва наистина да клекнете ниско за да се получат тези снимки. Сградата има 999 прозореца – специално магическо число.

Българските църкви

Българската църква „Свети Великомъченик Георги“ се намира в квартал „Къйък“, махала „Барутлук“ - една от някогашните българските махали в Одрин. Построена е през 1880 г. с разрешението на султана. Църквата е изградена на площ от 320 кв.м в стил късно българско Възраждане. До 1951г. в нея се извършват богослужения, първоначално на гръцки, а впоследствие и на български език, а след затварянето й се поддържа на доброволни начала. Реставрират я чак през 2003г. Днес там ще ви посрещне отец Александър, който, под дебелите сенки в двора, надълго и нашироко ще ви обясни подробности за живота в Одрин.

Другата българска църква, „Св. Св. Константин и Елена“ е построена няколко години по-рано, през 1869г.в квартал „Киришхане“. Тя заема и по-голяма площ. След Балканските войни обаче остава безстопанствена и започва да се руши, бива опожарена и разграбена. Едва през 2008г. е реставрирана със средства на българската държава, на общини и фондации от България и много дарения от обикновени българи.

 

Музеи

За любителите на историята Одрин предлага два интересни музея - Археологическия музей и Музея на здравето. В Археологическия можете да видите ценности от тракийско и римско време, като в градинката пред него е изложен истински тракийски долмен. Към музея има и експозиция на ислямското изкуство. Намира се отстрани на Селимие, така че няма да го пропуснете.

Музеят на здравето е огромен, впечатляващ комплекс, построен през 15 век от османския султан Баязид ІІ на брега на река Тунджа – с над 100 купола и две огромни, островърхи минарета. През 2004 год. печели приз „Европейски музей на годината". Основната част от комплекса е болница, но в него има още медицинско училище, джамия, приют за гости, турска баня, кухня.

Сред музеите на открито пък са останките от квадратната крепостна стена от римско време. Отбранителното съоръжение е претърпяло ремонт и някои изменения през византийско и османско време, а до наши дни са запазени Македонската кула и само някои малки участъци.

 

С всички тези атракции Одрин е подходяща дестинация за семеен уикенд. Дали ще прекарате цял ден в търговските центрове или ще се изгубите в закритите пазари в централната част на града, винаги ще имате възможност да презаредите с нещо вкусно, а децата ви ще полудеят по халвата, сладките с бадеми или стотиците видове захарни изкушения. И за да нямате проблеми на границата на връщане, не прекалявайте с покупките!