От 17 до 20 май Малката главна ще се превърне в арена на занаятчии, хлебари и сладкари. През четирите дни в края на седмицата шатрите ще приютят „Пролетен панаир на занаятите“ и „Фестивал на хляба и сладкишите“. 

В рамките на Панаир на занаятите 75 майстори от страната и чужбина ще проведат интересни демонстрации от своите  над 20 изкуства: металопластика, дърворезба, художествена обработка на дърво, тъкачество, плъстене, грънчарство, художествена керамика, ножарство, стъклопис, свещолеене, сладкарство, изработване на накити с различни техники, изработване на кукли от текстил, шапкарство, художествено плетиво, килимарство, изработване на художествени тъкани, кошничарство, звънчарство, изработване на народни музикални инструменти, изработване на изделия от кожа. Освен да ги наблюдават в действие, посетителите ще могат да си закупят и ръчно изработени уникати от базара всеки ден от 10.30ч. до 19.00ч.

Гости на Панаира ще бъдат Мая Савич - Сърбия, децата от КЕРАМИЧНО АТЕЛИЕ  към Комплекса за социални услуги „Олга Скобелева“ и деца от Професионална гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване "Христо Ботев".

Организатори на Пролетния панаир на занаятите са Община Пловдив, Регионална Занаятчийска Камара- Пловдив и Регионален етнографски музей Пловдив.

По същото време на Малката главна ще са разположени и шатрите на хлебарите и сладкарите, участници във Фестивал на хляба и сладкишите, реализиран от Регионална занаятчийска камара –Пловдив. В културата и обичаите на различните народи, хлябът присъства като неизменна част от всички по-важни събития в човешкия живот – раждане, кръщене, сватба, смърт, те имат различни традиции, но нещото което ги обединява е хлябът.

Фестивалът ще започне на 17 май /четвъртък/ в 17.15ч. на площада пред Община Пловдив, откъдето ще потегли дефилето на участниците по Главната улица до БНБ /подлеза на Аптека Марица/. В 18.00ч. там ще се състои и официалното му откриване.

В дните на фестивала в три импровизирани пекарни, майстор-пекари и сладкари от Бесарабия, Турция, Холандия, Мароко и цяла България ще представят пред публика своите умения и традиционни техники при приготвяне на хляб, хлебни изделия  и сладкиши. Ще има демонстрация как се мели брашно на мелница – караджейка, а посетителите на Фестивала ще имат възможност за безплатни дегустации на всичко, което се изработва.  

Майсторите от Бесарабия Татяна Дукова и Кирил Дуков на 18 май /петък/ ще демонстрират изработване на обредни хлябове с лекция на архаичен български език, „Традиционен  хляб и забравен български фолклор от Бесарабия”. Лекция на тема  „Никой не е по-голям от   Хляба” ще изнесе и майстор-пекар Георги Лефтеров. Тънкости в занаята, характерен за своите народи, ще демонстрират на 19 май /събота/ майстор Ларби  и майстор Самир  от Кралство Мароко, а на 20 май /неделя/ майстор Рафет Ердемир и майстор Фатих Аслан от Република Турция. Висш пилотаж в занаята ще демонстрира гостът  от Холандия  шеф Ралф Нобер  в майсторския клас, който ще води в учебната работилница на Университета по Хранителни Технологии на 18 и 19 май.

България ще бъде представена от Веселин Георгиев, Виктория Кузмова, Георги Лефтеров, Димитър Йолтов, Драгомир Петров,  Йорданка Йорданова, Йорданка Симеонова, Кирил Иванчев, Мария Персано, Марияна Беличовска, Мирослав Рангелов, Светослав Кочмаров , Слави Оцов и майсторите от пекарните на Бебба Макаронс, „Зелена работилница”, „Слънчевата пекарна” и Френска пекарна „Ла Мартиз”. Специален гост на Фестивала ще бъде Иван Звездев, който  на 18 май /петък/  ще  демонстрира своите умения пред публика. Майстори пекари и студенти от УХТ и ученици от ПГТ "Проф. д-р Асен Златаров"  ще посрещат в Детската работилница, май-малките посетители на Фестивала, за да творят заедно.

Гостите пък ще могат да се включат и в конкурс за снимка на тема „Улови занаята“. Всеки посетител може да снима със собствения си телефон или фотоапарат  и да изпрати снимки във Фейсбук,  на профила на Регионална Занаятчийска Камара. Тези, които съберат най-много харесвания ще получат награди съответно за: първо място  – парична награда, второ място – баница,  трето място - ръчен хляб.

Желаещите да се включат в надпреварата ”Най-добро печиво”, на 19 май /събота/  от 15.00 до 16.00ч, трябва да представят домашно приготвени печива, които ще се  оценяват по външен вид,  вкус и оригиналност, като най-добрите ще получат парични и материални награди.

С активно участие на публиката в надпреварата между майсторите, ще се определи и титлата „Най-добър в хляба“.