За малкото жилище има безброй въпроси. Всеки, който живее в такова, ежедневно се сблъсква с редица предизвикателства в оформлението, дизайна, декора…Ето защо правим селекция на някои от най – често задаваните и даваме техните отговори.

Какво означава "малък апартамент"?

В различните страни критериите за малкия апартамент са различни, но обикновено под малко жилище разбираме боксониера – 25-30 кв.м или апартамент с една спалня (около 40-45 кв.м).

Какъв цвят да изберем за стените в малък апартамент?

По-светлите тонове са безопасен избор. Те ще отразяват светлината и ще увеличат визуално пространството. Но това не означава да боядисате в бяло. Изберете интересни цветове - лавандула, мента, праскова, ванилия, шам-фъстък, са само малка част от предложенията, които може да намерите. Ако сте по- смели, направете една стена по – тъмна, за да добавите дълбочина, но балансирайте със светли мебели.

Как да подредя ламинат в малка стая?

За тесни дълги пространства е подходящ напречен метод на полагане - за да визуализирате визуално отделните стени и да избегнете ефекта на кутия за обувки. В стаи, които са по – скоро квадратни, е по-добре да поставите дъски по диагонал (45 градуса).

Плочките по – малки или по – големи да бъдат?

В малко пространство малките плочки изглеждат по-добре - стаята изглежда по-пропорционална. Погледнете тази баня, която е пример как няколко модела малки плочки изглеждат семпло и ненатрапчиво.

Как да увеличите визуално височината на тавана?

Най-добрият вариант за ниски тавани е да сложите висок борд и корниз. Желателно е да ги боядисате с цвета на стените, за да не натиснете визулано стаята.

Легло или диван?

Леглото е по-удобно. Диванът заема по-малко място – вярно е, ако сте готови постоянно да го разгъвате. Ако бюджетът позволява, помислете за трансформиращо се легло – диван, което се модифицира с няколко движения само.

Какво да правите, ако банята е много малка?

Обърнете особено внимание на мебелите, изберете мивка – конзола, сложете рафтове вместо седящ шкаф, помислете за мини размер на пералнята и не забравяйте осветлението.

Къде да намерите място за съхранение?

Пуснете шкафове до тавана, като в горната част слагайте сезонни обувки, якета и дрехи. Купете мебели, които имат няколко приложения – диван, който се разпъва като легло с ракла под него, маса и пейка, които имат шкаф под тях или чекмеджета, мислете вертикално и се възползвайте от мястото над вратите. Използвайте релси и куки, на които да закачате често използвани вещи.

Източник: Idei.bg