Президентът на Аржентина Кристина Фернандес де Кирхнер избра неочаквана тема за новогодишното си обръщение към нацията: държавната авиокомпания разрешава качването на борда на своите самолети на декоративни кученца, предаде Ройтерс.

Посланието на Фернандес във Фейсбук е придружено от снимки на нейната страница в социалната мрежа, на които тя е със своя пудел Лолита в президентския самолет.

Пътниците, използващи самолети на авиокомпания Аеролинеас Архентинас (Aerolineas Argentinas), ще се радват на същата привилегия от средата на януари, пише Дневник. 

Сякаш в своя защита срещу остри реакции президентът напомня, че колегата й Барак Обама дори е направил блок на своето куче. Тя публикува няколко снимки на президентската двойка на САщ с техния домашен любимец
Декоративните кученца са символ на социален статус в Аржентина, отбелязва Ройтерс. Понякога те са облечени в пуловери по мярка, често в цветовете на любимия футболен отбор на своя собственик.

Постът на Фернандес във Фейсбук с Лолита вече има над 36 000 харесвания.

Това, което президентът не спомена в своето послание, са тежките икономически проблеми, пред които е изправена Аржентина. Инфлацията в южноамериканската държава е двуцифрена, а брутният вътрешен продукт се свива.

Новият президент на Аржентина ще бъде избран през октомври. По конституция Фернандес няма право да се кандидатира за трети пореден мандат.

TrafficNews.bg