Хората, които не пият алкохол, умират по-рано от онези, които от време на време посягат към чашката. Звучи абсурдно, но научно изследване на Тексаския университет стига точно до това заключение, съобщава Business insider.

Изследването обхваща период от 20 години. През това време 41% от пиещите понякога починали преждевременно (т.е. преди края на средната продължителност на живота). При онези, които напълно се въздържали от алкохол, този процент бил 69%. При алкохолиците процентът бил 60%. Трудно за вярване, но факт.

Изследването  обхваща 1824 участници и е наистина задълбочено. Учените взели предвид и други скъсяващи живота фактори, за да бъдат резултатите обективни. Те стигнали до неоспоримия извод, че алкохолът удължава живота. Учените не могат да го обяснят напълно. Предположението им е, че хората обичат да пият в компания и затова имат много по-наситен социален живот.

Какво е здравословното количество алкохол?

Въпреки това откритие, изследователите от Тексас препоръчват умереното консумиране, тъй като връзката между алкохола и чернодробните заболявания и загубата на паметта е доказана. Лекарите препоръчват мъжете да не приемат повече от 0,6 литра бира и 0,3 литра вино на ден. За жените лимита е 0,3 литра бира на ден и 0,15 литра вино.