Прекалено суровите методи на възпитание могат да навредят на физическото развитие на мозъчни структури при децата. Този тип третиране се възприема от подрастващите по начин, наподобяващ системно насилие, сочи ново проучване на Университета в Монреал за психосоциалната дезадаптация при децата.

Отдавна изследвания са установили, че емоционалното и физическо малтретиране на децата довежда до сериозни проблеми в развитието на мозъчните им структури. Този тип отношение спира растежа на мозъка, създава предпоставка за отключване на психични проблеми. А последиците върху мозъчната дейност са видими дори при ЕЕГ (електроенцефалограма). 

Ново изследване от университета в Монреал, публикувано в списанието за развитие и психология, обаче установява, че някои социално приемливи практики на „суровото родителство“ водят и до по-слабо развити мозъчни структури. Жертвите на сериозно и системно малтретиране страдат от недоразвита префронталната кора и смущения във функцията на амигдалата. 


Ядрено-магнитен резонанс на дете, показващ изменения и слабо развитие на мозъчните структури

Д-р Сабрина Съфрен, работила по проучването, коментира, че "честото използване на агресивно и яростно отношение към детето също може да навреди на цялостното развитието на детето".

В изследването са използвани данни от деца, които са били наблюдавани от раждането им в началото на 2000 година от изследователското звено на Университета в Монреал за психосоциалната дезадаптация при децата. Като част от наблюдението, родителските практики и нивата на детска тревожност се оценяват ежегодно, докато децата са на възраст между две и девет години.   

Това отчитане дава данни, които след това се използват за разделяне на децата на групи въз основа на постоянно строго отношение от родителите. Впоследствие данните се сравняват с MRI сканиране на мозъчни структури. 

„Разликите в мозъка им са в резултат на системно строго и сурово възпитание по време на детството“, казва д-р Съфрен, чиято работа е свързана с оценяване нивата на тревожност на децата. 

За първи път социално приемливите практики на сурово родителство, които обикновено  не се окачествяват като насилие, се свързват с дисбаланс в мозъчната структура, подобно на това, което наблюдаваме при жертвите на тежко и системно малтретиране“, каза д-р Съфрен. 

Тя добавя, че строгото, агресивно отношение може да доведе до промени в мозъчната функция сред децата, но засега се знае, че те влияят и върху самата структура на детския мозък.