За пръв път случай на сърдечна недостатъчност, причинен от опасно сърдечно заболяване, е бил овладян и превъзмогнат. Диагнозата на това състояние е необратима и прогресивно уврежда сърцето.

Състоянието амилоидоза е рядко срещано. То се дължи на отлагането на белтък, наречен амилоид във вътрешните органи. Белтъкът се произвежда в костния мозък и след това се натрупва във вътрешните органи и уврежда функцията им. 

В научния труд, публикуван в The New England Journal of Medicine, се съобщава за трима пациенти, диагностицирани с конкретна форма на амилоидоза, наречена транстиретинова сърдечна амилоидоза. Те са съобщили за подобрение в състоянието им, което по-късно е било потвърдено чрез преглед със магнитен резонанс на сърцето. Прегледът е потвърдил, че натрупването на амилоид в сърцето се е изчистило и че състоянието се е подобрило.

Съвременното лечение на амилоидоза включва единствено третиране на симптомите на сърдечна недостатъчност в организма. Към момента няма лечения, които директно да атакуват натрупванията на амилоиди в сърцето. Но проследяването на заболяването е по-добро в сравнение с преди, като сега в клиничната практика може да се използват модерни методи за наблюдение.

С помощта на кръвни тестове, ехокардиография, магнитен резонанс и сцинтиграфия е можело да се определи причината за оздравяването на пациента. С помощта на сърдечно-съдов магнитен резонанс е било възможно да се види, че структурата на сърцето е била почти възстановена към нормалното си състояние и е имало минимални натрупвания на амилоиди.

При един от пациентите се е наблюдавало натрупване на бели кръвни клетки около амилоидите, което подсказва за имунна реакция от организма. В сравнение с други пациенти, страдащи от амилоидоза, това е аномалия. Открити са антитела в тримата пациенти, които се свързват с амилоидите. Те представляват интерес за учените, защото могат да бъдат използвани за спирането на производството на амилоиди в организма, както и премахването на вече наличните натрупвания на протеина.

Главният автор на проучването, проф. Мариана Фонтана от Университетския колеж в Лондон споделя: „За пръв път видяхме, че сърцето може да се подобри при такова заболяване. Това не е било известно досега и вдига летвата за това какво може да бъде постигнато с нови лечения.“, пише Puls.bg.