Как трябва да се мият правилно зъбите? Кои храни са полезни и кои водят до кариеси? Можем ли да почистим храната от устната си кухина, ако не разполагаме с четка и паста под ръка? Какво представляват силантите? Това бяха малка част от въпросите, чийто отговор научиха първокласниците от пловдивското ОУ „Райна Княгиня”. В училището гостуваха лекарят по дентална медицина д-р Радостина Щерева и екипът й, които за поредна година се включват в кампанията за безплатно поставянето на силанти на децата от 5 до 8-годишна възраст на Министерството на здравеопазването. Преди да пристъпи към процедурата, д-р Щерева разказа на малчуганите как да се грижат за своите зъбки чрез забавна игра. Раздели на два отбора – сини и зелени, дегизирани с цветни шапки, децата се надпреварваха да отговарят на въпросите й, а за всеки верен отговор получаваха награда.

Желирани бонбони, близалки, вафли и чипс са сред най-вредните храни, категорични бяха първолаците. Най-полезните плодове и зеленчуци пък са ябълките, краставиците и морковите. „Зъбите се мият два пъти на ден – вечер за здраве и сутрин за красота”, обясни Мирослав. След което Дани показа как - почиствайки всички повърхности, като не пропусна и езика. А Савина разказа на своите съученици какво е силант. „Това е нещо като дъвка, което ти слагат върху зъба, за да не ти се получават кариеси”, описа момиченцето.

„Програмата съществува вече 10 години, аз участвам от пет. Представлява безплатно за родителите силанизиране на първите постоянни дъвкателни зъби. Кампанията се осъществява по Национална програма за профилактика на оралните заболявания при деца от 0-18 годишна възраст в Република България на Министерството на здравеопазването. Което показва загрижеността на държавата, Българския зъболекарски съюз и на нас, лекарите по дентална медицина, за здравето на нашите деца. Не можем да разделяме здравето на устата от общото здраве на хората, то е неделима част”, посочи д-р Радостина Щерева.

Според нейните наблюдения, част от родителите са запознати с програмата, участвали са преди години и сега отново се интересуват. Другите, които сега научават за възможността зъбите на децата им да бъдат „запечатани”, се включват с желание, тъй като осъзнават ползите. „Поставянето на силант води до редукция на кариеса между 60 и 70%, което е много висок процент. Всеки родител, осъзнал значението и профилактичната стойност, може да се обърне към личния си дентален лекар. Това може да се случи по всяко време на годината. Лекарите във Факултета по дентална медицина в Пловдив поставят силанти. Всеки един колега с радост и удоволствие ще направи това”, допълни д-р Щерева.

Директорът на ОУ „Райна Княгиня” Мария Гайдарова обясни, че това е една от многото програми, утвърдени от Министерство на образованието и науката и Министерство на здравеопазването, по която училището работи. „В лицето на д-р Щерева имаме представител в Пловдив, който разговаря с родители, обяснява подробности и с тяхно съгласие стартираме група ученици, които да бъдат включени в програмата. Смятаме, че е важно да имат нужната култура как да водят здравословен начин на живот. Това е част от уменията, които ние развиваме в училище”, каза Гайдарова.

И допълни, че програмите и проектите, по които училището работи, пряко корелират с концепцията за иновации и за промяна на средата на обучение, методите на преподаване с повече групова работа, проектно базирано обучение. Среда, в която децата да се чувстват спокойни, да общуват помежду си и да успяват. „Включваме и информационните технологии, така че когато свържем всички тези компоненти, имаме една страхотна трансформация за успех. И смятам, че това е ключът за качествено образование и постижение на всички ученици”, категорична е  Мария Гайдарова.