Стряскащи данни на Световната здравна организация насочи вниманието на специалистите по здравословно хранене у нас, които всекидневно се борят с този глобален проблем. Оказва се, че в света над 80% от подрастващите не са достатъчно физически активни, което води след себе си до редица здравословни проблеми в ранна възраст. Високото кръвно налягане, редица сърдечно-съдови заболявания и диабет са само част от симптомалната картина, която подсказва, че човек трябва да промени начина си на живот, хранене и движение.
 
Здравните експерти препоръчват поне 1 час физическа активност дневно, за да се подобри здравето на младежите и за да се предотвратят различни болести. Всеки би казал, че на думи е лесно, но на практика не е така. Голяма част от българските тийнейджъри вече са изпуснали момента и са поели по лошия път за трупане на килограми. А като причини могат спокойно да се посочат необходимите неща на една ръка разстояние - телевизорът, компютрите, мобилният телефон, готовата храна, която най-често е нездравословна, съдържаща полуфабрикати, много консерванти и високи нива на захари. Обездвижването на юношите е резултат на наричаната още "електронна революция", която е променила поведенческите им навици и ги лишава от движение за дълго време.
 
Авторите на направеното изследване са проследили физическата активност на младежи между 11 и 17 години в 146 страни за периода 2001-2016 г. В проучването са анализирани данните за 1,5 милиона ученици.
През 2016 г. 81% от посещаващите училище не са спазвали препоръките на СЗО за физическа активност. През 2001 г. този процент е бил 82,5 на сто.
 
Диетолозите у нас смятат, че един разумен и балансиран хранителен режим може да предпази подрастващите от този бич на съвремието ни - наднорменото тегло. Най-малкото, което можем да направим за своето здраве е на определени периоди хранителният ни план да бъде променян. Според пловдивския диетолог Милена Мулетарова оптимално добрият вариант е да превърнем начина си на хранене в хранителни цикли. Например през лятото да консумираме повече плодове и зеленчуци, след това да планираме период, в който консумацията на месо да бъде по-обилна. През зимата, когато обичайните летни зеленчуци са по-оскъдни и в тяхното съдържание преобладават нитратите, да ги заменим със зимните.
 
Основна причина за напълняването е прекаляването с високовъглехидратните храни, които на практика са най-предпочитаната и лесно достъпна храна за младежите. Неминуемо обаче това води до трупането на килограми и последиците от тях. За да запазим или намалим теглото си е желателно да не наблягаме на картофи, ориз и други подобни високовъглехидратни храни. Има хиляди варианти за всеки, който търси може да намери някакъв заместител или балансирано да консумира от тези продукти, за да има и баланс в тяхното усвояване от тялото и да не последва нежелано напълняване, подчертава още диетологът Милена Мулетарова. 
 
Още от нейните съвети и препоръки, вижте във видеоматериала: