Девет случая на листериоза са регистрирани официално у нас от началото на годината. Заболяването е най-податливо на определени групи хора: бременни жени, новородени, възрастни хора и хора с отслабена имунна система.

Преди дни Испания се обърна към Световната здравна организация (СЗО), за да предупреди, че разпространяващото се в страната заболяване вече е международна заплаха. Източник на заразата е месо, произведено от компания в Севиля и продавано с марката La Mechá. Случаите на болните, регистрирани в страната се увеличават бързо - 18, а със симптоми, подобни на тези при листериоза, са 523.

Опасната бактерия не се предава при директен контакт между хора, а само чрез заразена храна. Листерията може да се развие и в хладилника, ако там има заразени продукти. В България повечето доказани случаи на листериоза са от консумация на млечни продукти, а превенцията чрез мониторинг на храните е най-ефективният контрол срещу опасната бактерия, категорични са експертите. Най-често може да се заразим чрез храни без термична обработка.

Микробилогът Сергей Иванов коментира пред Bulgaria On AIR, че листерията винаги е била в България. Обикновено до тези случаи се стига заради лоша хигиена.  "Проблемът винаги е актуален. Нужно е храната да се обработва при температура над 75 градуса. И още – общата хигиена и това да не се купуват продукти от съмнителни търговци", допълва експертът.

Листериозата е бактериална инфекция, която засяга централната нервна система и може да причини менингит и енцефалит. Инкубационният период може да продължи до два месеца. Мнозинството от случаите са съсредоточени в рисковите групи, при които симптомите обикновено траят 7 – 10 дни. Те започват след преминаване на бактериите от червата в кръвообращението. Включват треска, мускулни болки, схващане на врата, загуба на равновесие, конвулсии и повръщане. В по-тежки случаи, чрез кръвния ток бактериите достигат жизненоважни органи и предизвикват ендокардит, пневмония или менингит. Възможни са, също така, абсцеси, конюнктивит, гастроентерит и кожни лезии (язвички).Прочети още на: Листериоза - кои са рисковите групи?

Лечението се провежда с ампицилин или триметоприм.

Епидемията от листериоза в Испания вече е международна заплахаЗаразата се предава с консумацията на свинско месо