Бягане с кауза и безплатно измерване на кръвната захар ще се проведат днес в София и Пловдив. Инициативата е под патронажа на Негово превъзходителство Сьорен Якобсен, Посланик на Дания в България, реализира се от Сдружение „5 км рън“, Националната асоциация на децата с диабет и Медицински университет-Пловдив. А поводът е вчерашният Световният ден за борба с диабета.
 
Бягането с кауза „Променяме диабета!“ ще старитра точно в 10.00 часа в „Южния парк“ на София и на Гребната база в Пловдив. Успоредно с него медицински специалисти ще правят оценка на риска от диабет и ще измерват кръвната захар на всички желаещи. Целта на инициативата е да фокусира общественото внимание върху опасностите, които крие това социално значимо заболяване, което се увеличава в цял свят с всяка измината година.
 
Според последните данни на Международната диабетна федерация 463 милиона души на планетата живеят с диабет. Прогнозите са, че през 2030 година техният брой ще е нарасне до 578 милиона, а през 2045 до 700 милиона души. Увеличават се и случаите на диабет в България. Над 442 500 са сега хората с тази диагноза в страната срещу 423 хиляди година по-рано. Това означава, че с диабет са 8.3% от населението. Основната част от хората с диабет са с тип 2. Ръстът при него е свързан със съвременния начин на живот – повишаващите се нива на урбанизация, застаряващото население, ниска физическа активност и консумация на висококалорична храна.
 
Разходите за лечение на диабета също се увеличават, като тази тенденция ще се запази и занапред. На $760 млрд. възлизат средствата, които са изразходвани за тази диагноза през миналата година, това е 10% от световните разходи за здравеопазване, отчитат от Международната диабетна федерация. Прогнозите са разходите да достигнат $825 млрд. през 2030 г. и $845 млрд. през 2045 г. 
 
Все още остава изключително висок броят на хората, които не са диагностицирани – 232 млн., или всеки втори. Единственият начин да се подобри тази статистика е чрез подобряване информираността на обществото за симптомите на диабет тип 1 – жажда, често уриниране, умора, внезапна загуба на тегло, глад. Както и възможностите за скрининг при диабет тип 2 – сред по-възрастното население, хората с наднормено тегло, с усложнения, както и тези, които водят обездвижен начин на живот и консумират нездравословни храни. 
 
Ако не се обърне внимание на заболяването, последствията и усложненията могат да бъдат много тежки и с висока цена както за отделната личност, така и за цялото общество. Основен проблем са развиващите се късни усложнения на болестта, които могат да доведат до хронична бъбречна недостатъчност и хемодиализа, ампутации на крайници, съдови усложнения – исхемична болест на сърцето, миокарден инфаркт, мозъчно-съдова болест, мозъчен инсулт. Сериозна заплаха е и диабетната ретинопатия, която може да доведе до слепота.