През 1305 г. е екзекутиран е шотландския национален герой Уилям Уолъс. Уолъс се бори за независимостта на Шотландия от Кралство Англия. Неговият образ е пресъздаден във филма "Смело сърце" с Мел Гибсън.

През 1939г. Нацистка Германия и СССР подписват Пакт за ненападение в Москва. Подписите върху договора слагат външните министри Рибентроп и Молотов и затова този пак е известен като пакта Молотов-Рибентроп. В секретно допълнение Балтийските страни, Финландия и Полша са поделени между двете държави. Въпреки това през 1941г. Германия напада СССР, с което пактът вече не е факт и СССР се превръща в конкурент на Германия. 

През 1942г. започва Битката при Сталинград, която продължава шест месеца между руските и немските войски. Битката е спечелена от руснаците и това преобръща хода на Втората световна война. 

През 1943г. Червената армия завършва битката при Курската дъга, която е най-голямата танкова битка в историята, която завършва с победа на руснаците. 

През 1960 г. в Екваториална Гвинея е заловена най-голямата жаба (3,3 kg).

През 1989 г. се състои Пеещата революция. Приблизително 2 милиона граждани на Литва, Латвия и Естония се хващат за ръце на пътя Вилнюс – Талин и образуват 600 км жива верига на свободата, в протест на 50-годишнината от включването им в СССР след съветско-нацисткия Пакт за ненападение.

През 1991 г. Борис Елцин обявява, че КПСС престава да съществува като политическа партия и се спира издаването на вестник "Правда".

През 2006г. Левски прави 2:2 с италианския Киево във Верона и с общ резултат 4:2 го отстранява и става първият български клуб, който влиза в групите на Шампионската лига.

Европа отдава почит на жертвите на национал-социалистическия, комунистическия и други тоталитарни режими днес.  На този ден преди 81 години Германия и СССР сключват договор за ненападение, известен като Пакта Молотов-Рибентроп. Към договора е приет и секретен протокол, в който са определени „сфери на влияние” и окупационни зони.  На практика пактът между Хитлер и Сталин подготвя Втората световна война.

За първи път датата 23 август да се чества като Ден на жертвите на сталинизма и нацизма е предложена през юни 2008 г. на конференцията „Европейската съвест и комунизмът” в Прага. На форума се приема т. нар. Пражка декларация. В декларацията се предлага 23 август – деня на подписването на съглашението между Хитлер и Сталин да е ден за възпоменание на жертвите на нацистките и комунистическите тоталитарни режими.

През септември 2008 г. Европейският парламент прие декларация с предложение за обявяването на 23 август за Европейски ден за възпоминание на жертвите на престъпленията на сталинизма и нацизма.

В декларацията се посочва, че Пактът Молотов-Рибентроп, сключен на 23 август 1939 г. между Съветския съюз и Германия, е разделил Европа на две сфери на влияние чрез своите секретни допълнителни протоколи.

На 18 септември 2008 г. 40-то Народно събрание прие решение в подкрепа на Пражката декларация за европейската съвест и комунизма от 3 юни 2008 г. и необходимостта истината за престъпленията на комунистическите режими да стане достояние на обществото.