Електрическите тротинетки стават все по-популярни и в последната една-две години неизменно се превърнаха в част от движението по пловдивските улици. Много голяма част от шофьорите на тротинетки обаче, въобще не спазват правилата, предвидени за този вид превозно средство. Много голяма част от тротинеткаджиите дори си мислят, че законите не важат за тях.

Със стартиралата на 1 ноември акция на „Пътна полиция” стриктно ще се следи дали шофьорите на тротинетки спазват законите и при констатация на нарушения ще бъдат глобявани.

Тротинетките все по-често започват да стават част от движението. Има много нарушения. Най често за движение по пътното платно, има и няколко ПТП-та с леко пострадали”. Това каза на брифинг по повод акцията началникът на пловдивския КАТ гл. инспектор Йордан Милушев.

Шефът на Сектор „Пътна полиция” в Пловдив наблегна на това, че електрическите тротинетки, са се превърнали в основен участник в движението, но много от водачите им не спазват правилата. Той припомни още веднъж, че тротинетките могат да се карат само с до 25 км/ч, само по велоалеите. При липса на алеи - най-вдясно по пътното платно. В тъмната част на денонощието, тротинетките трябва да се движат с включени светлини, а водачите да бъдат със светлоотразителна жилетка. Глобите за тротинеткаджиите варират между 20 и 50 лв.

Предвид стартирането на акцията, оплакванията на шофьорите с леки автомобили и множеството нарушения при управление на тротинетка, от TrafficNews обединихме всички правила важащи за този вид превозно средство.

Основните от тях, които най-често се нарушават са носенето на дрехи без светлоотразителни елементи, безразборното движение по пътните платна, липсата на каски от непълнолетни и превишената скорост. Освен тях обаче съществуват още доста правила, който волно или неволно се нарушават.

Като за начало водачите ползващи електрически тротинетки трябва да се запознаят с основните задължения, преди да се качат на този тип превозно средство:

1. Да ползват в тъмните часове на денонощието и/или при намалена видимост светлоотразителни елементи върху видимата част на облеклото, позволяващи да бъде лесно забелязани;

2. Да се движи по изградената велосипедна инфраструктура, а при липса на такава – възможно най-близо до дясната граница на платното за движение;

3. В тъмните часове на денонощието и/или при намалена видимост да управлява електическата тротинетка с включени светлини;

4. Да се движат с изправна спирачна система;

5. Да ползват каска, ако са на възраст до 18 години.

Тук е важно да отбележим също, че минималната възраст на водача за управление на електрическа тротинетка е 14 години. В този случай той трябва да се движи само и единствено по обособените велоалеи без да излиза на пътното платно.

За да се движи по пътища и улици, водачът трябва да има навършени 16 години. Движението на електрически тротинетки е забранено, ако пътят е с максимално допустима скорост над 50км/ч. В този случай например водачите на тротинетки нямат право да се движат по Асеновградско шосе.

Забраните за водачите на електрически тротинетки може да обединим в няколко точки:

1. Да се движи по пътища и улици, на които максимално разрешената скорост за движение е над 50 км/ч. Ограничението не се прилага за улици с изградена велосипедна инфраструктура.

2. Да се движи в зони, обозначени с пътен знак В9 – „Забранено е влизането на велосипеди“.

3. Да се движи по улици, обозначени с пътен знак Г13 – „Пътна лента или платно за движение само на превозни средства от редовните линии“.

4. Да развиват скорост, по-висока от 25 км/ч.

5. Да превозват други лица.

6. Да се движат успоредно до друга тротинетка или пътно превозно средство на две колела.

7. Да управляват превозното средство, без да държи кормилото с ръка.

8. Да се движат в непосредствена близост до друго пътно превозно средство или да се държи за него.

9. Да превозват, теглят или тласкат предмети, които пречат на управлението на превозното средство или създават опасност за другите участници в движението.

10. Да управляват превозното средство по площите, предназначени само за пешеходци.

11. Да използва мобилен телефон при управлението на моторна тротинетка.

12. Да теглят друго превозно средство или да бъдат теглени.

Тук е мястото и да отправим един основен съвет към водачите на тротинетки в Пловдив:

Не може да се възползвате от правата на пешеходците и от тези на водачите едновременно. Електрическата тротинетка е определен тип превозно средство и също трябва да бъдат спазвани някои специфични правила, за да се предотвратят инциденти. За управлението на тротинетка има конкретни задължения за водачите и са нужни макар и базисни познания на правилата за движение по пътищата. Не подценявайте всичко това!