Над 2 млн. българи са почивали през миналото лято. Колко са били на нашето море, а колко на комшийското Средиземно море - не е ясно. Не е тайна за никого обаче, че хиляди нашенци избират евтина и приятна почивка в близките около нас, където прекарват известно време от лятната си отпуска.

Тази година също няма да е изключение и в това няма нищо лошо. Много от сънародниците ни ще отскочат до курортите в съседните държави, а заради близостта им много ще предпочетат да пътуват с личните си автомобили.

България се слави на Бълканите с безразсъдните си шофьори и за съжаление удряме дъното в редица европейски класации за безопасността на движението.

Всекидневно у нас стават десетки катастрофи, а само преди ден от КАТ обявиха, че за първите 6 месеца от годината фрапиращите случаи на шофиране с превишена скорост надвишават 1000.

Затова, когато управляваме колата си в чужбина, е редно да се съборазяваме не само с правилата и ограниченията, но и да знаем какви последствия ще донесе неспазването на закона.

Размерът на глобите за превишена скорост са най-високи в Хърватия. Там водачите, дръзнали да вдигнат километража над допустимото, ще трябва да платят между 40 и 2029 евро в зависимост от сериозността на нарушението.

И докато горният праг е най-висок в Хърватия, то минималната глоба се оказва най-висока в Черна гора, където шофьорите ще трябва да платят най-малко 450 евро за шофиране с превишена скорост. Максимумът на санкцията там може да достигне 2000 евро.

В Гърция пък водачите ще се глобяват между 40 и 750 евро, а в Северна Македонията санкциите за нарушение варират от 20 до 300 евро.

Единствено в България обаче високата скорост може да доведе до отнемане на шофьорска книжка. Глобата тук варира от 5 до 76 евро. В Босна и Херцеговина пък водачите се глобяват от 15 до 511 евро.

Най-солено излиза шофирането без предпазен колан в Гърция, където водач може да отнесе акт на стойност 350 евро. Най-ниски са санкциите в Северна Македония, където карането без колан се глобява с едва 20 евро. В България наказанието е малко по-високо и може да варира от 25 до 50 евро. Хърватите пък глобяват със сумата от 67 евро.

Шофирането под въздействието на алкохол се наказва строго навсякъде при комшиите. Глобата е най-голяма в Хърватия - 2029 евро, като минималната санкция е 135 евро. В Северна Македония наказанието е от 250 до 400 евро. В зависимост от отчетените промили в гръцките дрегери пък, водачите се глобяват между 78 и 625 евро. В Черна гора шофирането в нетрезво състояние може да доведе до отнемане на книжка или налагане на глоба от 70 до 2000 лв.