Работата по един от най-величествените обекти на Пловдив – Източната порта бе рестартирана 40 години след първите разкопки. Старта на дейностите бе даден тази сутрин от кмета на Пловдив Иван Тотев и ръководителят на разкопките Мая Мартинова. Следващите два месеца, нейната цел е да разкрие най-ценната част от целия комплекс, а именно колоните на портата. В момента на обекта е разкрита старта римска улица, която е била основна входна артерия на Филипопол в началото на първото хилядолетие. 

Тя се е използвала за вход от римските императори, като пътят е стигал до пристанището на река Марица и се разклонявал към основния път за Константинопол. До момента на обекта са разкрити десетки паметници, които са изложени в Археологическите музеи в Пловдив и София, давайки сведения за редица важни събития случили се на нашите земи между I и V век. 

Ако времето е хубаво следващите два месеца, археолозите трябва да разкрият двата постамента на портата, които се намират под насипите, а част от тях вероятно и под улицата. Кметът е дал пълен картбланш на археолозите, като при нужда организацията на движението покрай обекта ще бъде променено. След края на разкопките вече ще се търси финансиране за консервацията на обекта и включването му в основния туристически маршрут на Пловдив. На метри от археологическия комплекс, Община Пловдив е закупила къща от ЧСИ, която трябва да се превърна в информационен център.

Кметът се надява с обновяването на Източната порта тя да се превърне в отправна точка към Малката базилика, която се намира на стотина метра от обекта и Стария град.