Почти пет години изучаване на дълбокия Атлантически океан, скатаващ мистериозно безпрецедентни подробности, разкри 12 нови вида за науката. Морските мъхове, мекотели и корали са избегнали това да бъдат открити, тъй като морското дъно е толкова неизследвано, казват  учените.

Изследователите предупреждават, че новооткритите животни вече могат да бъдат застрашени от изменението на климата.Въглеродният диоксид, абсорбиран от океана, го прави по-киселинен, причинявайки корозия на скелетите.

Учените подчертали, че не е късно да се защитят тези специални видове и важните местообитания, които заемат.

 
Изследователите са извършили над 40 експедиции в Атлантическия океан, за да изследват подробно дълбокия океан

 

Някои ключови открития на Атлантическия океан от мисията:

Най-малко 12 нови дълбоководни вида: Екипът също така откри приблизително 35 нови записа на видове в райони, където преди това те били неизвестни.

Изменение на климата: Затоплянето, подкисляването и намаляването на наличността на храна в океана ще се съчетаят значително, за да изместят и намалят наличието на подходящи местообитания за дълбоководни видове до 2100 г.

Хидротермални отвори: Учените открили поле от горещи извори на морското дъно на Азорските острови. Хидротермалните полета са важни области с относително висока биологична продуктивност, които приемат сложни общности в средата на необятния дълбок океан


       Коралите са основите на градовете на дълбините, осигурявайки подслон и храна за много видове

 

„Градове на дълбините”:

Както проф. Джордж Волф, океански химик от университета в Ливърпул, който участва в проекта, подчертава: „Все още можем да кажем, че имаме по-добри карти на повърхността на Луната и Марс, отколкото на морското дъно. Така че, когато отидете в дълбокия океан, откривате нещо ново - не само отделни видове, но и цели екосистеми"

 
       Бриозоан на име Microporella funbio е открит в подводен вулкан от кал край испанското крайбрежие

 

Проф. Мъри Робъртс от Университета в Единбург ръководи проекта Atlas. Той сподели пред BBC, че близо пет години проучвания и разследвания са разкрили някои специални места в океана.

„Открихме цели общности, образувани от гъби или дълбоки океански корали, които образуват градовете на дълбоките морета. Те поддържат живота. Така че наистина важни риби използват тези места като места за хвърляне на хайвера. Ако тези градове са повредени от разрушителна човешка употреба, тези риби няма къде да хвърлят хайвера си и функцията на цели екосистеми е загубена за бъдещите поколения”, обяснява той.

"Все едно да разберем, че тропическите гори са важно място за биологичното разнообразие на сушата; същото важи и за дълбоките морета - има важни места, които трябва да бъдат защитени и най-важното е, че всички те са свързани", заключва проф. Мъри Робъртс.

 
                            Antropora gemarita се храни с частици храна, суспендирани във водата

Забавяне на океанските течения:

В проекта участват изследователи от 13 страни около Атлантическия океан - комбинирайки океанската химия и физика, както и биологични открития, за да разберат как се променя океанската среда, когато светът се затопли и когато хората експлоатират по-голямата част от дълбоките води за риболов и добив на минерали .

Проучването на океанските течения и отлаганията на вкаменелости на морското дъно разкрило, че основните течения в Северния Атлантик са се забавили драстично в отговор на изменението на климата.

„Последиците от това са сложни, но потенциално връзките между екосистемите се намаляват“, казва проф. Робъртс, тъй като океанските течения са магистралите, които свързват различни местообитания в необятната дълбочина на океана.

Извън полезрението:

„Стойността на всички тези знания е, че ни дава възможност да разберем какво бихме могли да загубим. Дълбокият океан може да бъде толкова далеч от погледа и извън ума, че всъщност не сме наясно какво правим с неговата среда и последиците от това, което правим“, казва проф. Клер Армстронг, икономист по природни ресурси от университета в Тромсе.

 
                  Epizoanthus martinsae живее върху черни корали на дълбочина от почти 400 метра

С нарастващото глобално население, нарастващото замърсяване и нововъзникващите зони на търговска дейност в дълбоките морета, включително търсенето на медицински и индустриално полезни продукти, морски учени казват, че е жизненоважно да се запълнят пропуските в нашите знания за океана.

Океанът не е безкраен ресурс! Да запазим и знаем от какво може да се нуждаем в бъдеще е наистина, наистина трудно“ , добави проф. Армстронг.

 
Роботизирана машина, позволяваща изследване на екстремни дълбочини, който биха могле да пресират човешкия организъм