Ръстът на китайската армия, особено нейния флот, през последните години все повече тревожи американски служители на отбраната и законодатели. Желанието за надмощие, а не конкурентноспособност определено се отразяват на САЩ, които все по-силно обмислят варианти за това как да застанат на върха на пирамидата.

 „Безпрецедентната китайска военна модернизация им позволи да ни изпреварят в ключови способности“, казва представителят Майк Роджърс от Алабама пред медии.

"Китайската комунистическа партия сега контролира най-голямата армия и флот в света. Тя има повече войски, повече кораби и повече хиперзвукови ракети от Съединените щати", допълва той.

Тази конкурентна нишка, която води САЩ в организирането на отбраната си, кара американски военни експерти да поставят мощта на Китай наедно с Русия. Според висши служители на отбраната в Америка твърдят с изказванията си, че „Китай и Русия са склонни да променят настоящия глобален ред, базиран на правила“.

Оставяйки настрана настроенията, които се прокарват презокеанските територии,  американската медия CNN разговаря с Матю П. Фунайоле, китайски експерт, анализатор на данни и старши сътрудник в Центъра за стратегически и международни изследвания. Ето какъв е коментарът му по различни въпроси:

  1. Китай има дългосрочна стратегическа цел, която включва САЩ:

ФУНАЙОЛЕ: Китай иска да се утвърди като водещ посредник на властта в Индо-Тихоокеанския регион, да измести САЩ в този смисъл и вижда армията си като едно от основните средства за това... виждате, че това се материализира в редица различни начини.

Този, който привлича много внимание, е Китай да модернизира своя флот и всички усилия, които влага в изграждането на нови надводни бойци, модернизирането на подводници и разработването на програма за самолетоносачи. Това е мястото, където виждаме много напредък, който се случва доста бързо.

  1. Идеята, че Китай е „прескочил“ САЩ, се нуждае от контекст:

ФУНАЙОЛЕ: Китай все още изостава значително от САЩ по отношение на общите разходи (по-малко от половината, според тази оценка). Но важно предупреждение е, че САЩ поддържат глобално присъствие и разполагат с военни активи по целия свят... Силите на Китай са много по-локализирани в региона... но също така харчи повече от Корея, Япония и Виетнам, взети заедно... Така че трябва да помислите за това, предначертано в контекста на сравнението на тези разходи.

По отношение на технологиите Фунайоле твърди, че САЩ все още поддържат предимство в областта на научните изследвания и разработки, но че Китай очевидно е работил за наваксване в някои специфични области.

  1. На китайската армия, както и на руската, липсва човешкият гръбнак, какъвто има американската армия

ФУНАЙОЛЕ: САЩ, за добро или лошо, участват в конфликти по целия свят доста последователно от края на Втората световна война, докато китайската армия не е изпитана. Така че технологията ще бъде важна и военните разходи са наистина важни.

Но единственото място, където Китай не може наистина да надскочи напред, защото се основава само на опит, е персоналният компонент. Докато САЩ могат да черпят от поколения натрупан опит... Така че технологията ви казва една част от нея, разходите ви казват друга част от нея, но има и онзи персонален компонент, при който Китай няма този опит.

  1. Китай и Русия не са точно съюзници

ФУНАЙОЛЕ: Това оформяне на автокрации срещу демокрации, мисля, е ефективно за разбирането на това какво всъщност е изложено на риск в момента по начина, по който мислим за тези международни норми и идеали. Но Китай и Русия, те работят заедно като партньори, те са по-близки по някои неща, отколкото по други - но те не са съюзници по същия начин, по който традиционно мислим за съюзници в системата на САЩ.

Доказателството, което Фунайоле предложи, е, че Западът – включително САЩ и техните съюзници – ефективно се обедини срещу Русия по отношение на Украйна, но Китай остана на една ръка разстояние.

  1. Следете развитието на военноморските сили на Китай

ФУНАЙОЛЕ: Когато Китай пусне третия си самолетоносач, който ще бъде с плосък връх, той ще използва катапултна система за изстрелване на самолети - това е напреднала нова технология... И след няколко години , когато всъщност е позициониран в китайския флот, това ще бъде нещо, за което хората ще говорят. Когато Китай разработи първия си ядрен реактор за захранване на самолетоносачи, това ще бъде нещо, за което хората ще започнат да говорят...

Трябва да имаме по-изчерпателно разбиране за пространствата, в които Китай инвестира, където Китай подобрява своята армия и какво непременно означава, що се отнася до интересите на САЩ, за способността на САЩ да развиват или да използват съществуващите контрамерки.

  1. 6. Трудността на Путин в Украйна изпраща послание към Китай

ФУНАЙОЛЕ: Ако преди месец или шест седмици си мислехте, че можете да тествате системата и че не е задължително да получите сериозен отпор от нея, то днес може да мислите по различен начин за това...

Със сигурност влизаме или вече навлязохме  в многопластова ера, в която отминалите дни на еднополярността на САЩ са ерозирали. Но също така виждаме пример за това как САЩ могат да изграждат коалиции със своите съюзници и партньори, за да помогнат за укрепването на принципите, идеалите и институциите, които стоят за.