Поредица силни земетресения удариха Централна Турция през нощта. По данни на Европейския средиземноморски сеизмологичен център магнитудът на най-силния трус в 3.17 часа българско време е бил 7.8 по скалата на Рихтер. Трусът разтърси района на град Пазарджък, окръг Кахраманмараш, а часове по-късно, около 13.24 ч., ново силно земетресение с магнитуд 7,6 разтърси същия район. 

Общо 42 вторични труса са усетени само през двата часа, откакто земетресението удари за първи път в 4.17 сутринта местно време, според турското министерство на вътрешните работи при бедствия и извънредни ситуации.

Трусовете нанесоха огромни щети. По последни данни животът си са загубили над 2400 души в Турция и Сирия, а ранените и изчезналите са няколко пъти повече. Разрушени са и стотици сгради. 

Пловдивски огнеборци заминаха за Турция, за да помогнат в издирването на хора под отломките след силното земетресение снощи. Утре сутрин 20 доброволци от Пловдив с общо 4 буса също заминават за южната ни съседка.

Всичко за земетресенията в хронологичен порядък четете тук:

7,8 по Рихтер разтърси Турция, най-малко десет са жертвитеСъобщава се са 130 разрушени сгради

42 вторични труса в Турция, броят на жертвите скочи до над 70 душиНай-малко 50 души са загинали в съседна Сирия

България изпраща два самолета "Спартан” със спасители в ТурцияТрусът със сила 7.8 по Рихтер е усетен чак до Кипър, Ливан и Египет

Демерджиев: В постоянен контакт сме с турските ни колеги, пратили сме 58 души и техникаБългария ще изпраща екипи от спасители към пострадалите от мощно земетресение в южната ни съседка

Най-малко 670 са жертвите на земетресението в Сирия и Турция, над 2000 са ранени

Ново земетресение с магнитут 7.8 по Рихтер удари Турция преди минути

Опустошителните земетресения в Турция: Над 1800 души останаха завинаги под руинитеВижте снимки от разрухата

Спасиха момиченце, затиснато под руни в Турция - изпратило съобщение „Добре съм”Малката Айша стояла затрупана с часове след земетресението

Близо 1500 са вече жертвите на земетресенията в ТурцияБроят на пострадалите е достигнал 8533 души

Българин е в неизвестност след опустошителния трус в ТурцияМъжът има двойно гражданство – българско и турско

Пловдивски пожарникари тръгват за Турция! Оказват помощ в издирването на хора след земетресениетоПодготвени сме, не се притесняваме, коментират те

4 буса доброволци от Пловдив заминават за ТурцияОбщо 20 доброволци тръгват утре изцяло за собствена сметка

Земетресение разлюля и Кърджалийска област. Това показаха данни на Европейския сеизмологичен център. Трусът с магнитуд 3,2 по Рихтер е бил усетен най-силно в Черноочене. Неговият епицентър е отчетен на 66 км от Пловдив. Разместването на пластовете е станало около 15:51ч. местно време.

Трус от 3,2 по Рихтер на 66 км от ПловдивНяма данни за нанесени щети или пострадали

"Подавам оставка като член на ГЕРБ, махам се от структурата на организацията на Иван Тотев в Пловдив", това заяви на извънреден брифинг кмета Здравко Димитров. Той обаче бе категоричен, че остава на кметския стол. 

Зико: Оставам кмет на Пловдив, напускам ГЕРБ

Община Пловдив няма как да осигури от собствените си приходи средства за довършването на стадион „Христо Ботев”, това обяви кметът Здравко Димитров. Той изтъкна като една от причините за  финансовата корекция от  17 млн. лева, която е пречиствателната станция.

Той каза още, че има хипотеза, при която собственикът на Ботев да дострои стадиона, като го вземе на концесия. Вече такива предварителни разговори са били и проведени.

Зико: Собственикът на Ботев може да дострои Колежа, няма откъде да вземем париПод въпрос са и други големи проекти, няма опасност за Рогошко и Голямокнарско шосе

В края на миналата седмица Община Пловдив е получила финансова санкция от над 17 млн. лв., наложена от изпълнителна агенция „Одит на средствата от ЕС“(ОСЕС). Глобата е наложена поради неправилно е проведена обществената поръчка за пречиствателната станция край Пловдив, а грешка е допусната в избора на изпълнител.нУправляващият орган е задължил ОСЕС е решила да ни санкционира 25% вместо 5%. Това обявиха Здравко Димитров и вицето му Пламен Райчев по време на извънредния брифинг в общината.

Райчев: Общината е санкционирана със 17 млн. лв. заради поръчка на ТотевПоръчката е за изпълнител на пречиствателната станция край Пловдив

Община Пловдив ще  изготви временен бюджет, който ще се гласува на сесия на местния парламент през март. Извънредната мярка е безпрецедентна в новата политическа история на България, като редица общини ще прибягнат до нея, за да не изпаднат в колапс. По закон бюджетът на общините се приема след държавния бюджет. 48-то Народно събрание не успя да произведе бюджет за 2023 година, което означава, че такъв може да се гласува едва след вота на 2 април. Твърде е възможно той да влезе в сила чак през юни.  За това общините са започнали да работят по текущи бюджети, с които да не се блокира работата им.

Правят временен бюджет на Община Пловдив, за да не изпадне в колапс цялата ѝ работаПолитическата криза удря върху общините, редовен бюджет чак през лятото

„Ще има оптимизация на екипа”, това отговори Здравко Димитров след въпрос дали ще смени някои от зам.-кметовете или други ръководители в Община Пловдив.  След раздялата с ГЕРБ основният въпрос е дали Пламен Панов ще остане на поста си като зам.-кмет по културата.  Панов е единственият действащ партиен член на ГЕРБ от вицетата на Зико. На конкретен въпрос дали ще го освободи, кметът отговори: „Ще видим”.

Ще уволни ли зам.-кметове Зико след раздялата си с ГЕРБ и как ще управлява без съветниците им?Всички съветници са на Тотев, никой не ме е защитил за 3 години, каза кметът

Бетонният мост ще трябва да се затвори преди пускането на пробива под Централна гара, но  към момента той няма да бъде бутан. Това обяви кметът Здравко Димитров след последните срещи с НКЖИ.

Затварят Бетонния мост преди пускането на пробива на гарата, но няма да го бутатРазширяват просвета на моста, градските власти ще изградят развръзките

Районна прокуратура – Пловдив привлече като обвиняеми две лица, участвали опит за измама на застрахователна агенция. Единият от тях е полицай, бивш служител от дежурната на КАТ. След съвместна операция на полиция и прокуратура, на него му е повдигнато обвинение, че е помогнал на лице, извършило престъпление, като е осуетил наказателното производство.

Обвиняемите са направили опит да им бъде изплатена 90 000лв. застраховка каско без да има причина, заяви наблюдаващия прокурор Димитър Костов.

Спрямо полицейския служител и собственика на автомобила са взети гаранции в размер от 3 000 и съответно 10 000лв.. Районна прокуратура води досъдебно производство за ПТП с материални щети. За опита за измама наказанието, което предвижда закона, е лишаване от свобода от 1 до 6 години, а за лично укривателство – до 5 години.

Уличиха пловдивски полицай в осигуряване на "чадър"Прокуратурата образува досъдебно производство

Пловдивски полицай помогнал на пиян шофьор да източи застраховател с 90 бонаСлед съвместен запой, приятелят на катаджията катастрофирал тежко

Пловдивският окръжен съд взе мярка за неотклонение задържане под стража спрямо бившия член на Висшия съдебен съвет и ексдепутат от СДС при Костов - Иван Димов. Арестът на 61-годишния мъж е във връзка с издадена европейска заповед за арест, постановена от прокуратурата във Велс, Австрия.

Пловдивският съд остави в ареста Иван Димов, издирван в Австрия за пране на париБившият член на Висшия съдебен съвет е бил задържан край Пловдив

Сигнал за бомба евакуира училище в Пловдив тази сутрин. В полицията са получени две съобщения около 9 часа, че има взривно устройство в мазето на Професионална гимназия по механотехника "Проф. Цветан Лазаров". Установено е, че се касае за фалшив сигнал.

Сигнал за бомба в училище в Пловдив, евакиураха всички ученициПолицията претърсва сградата