Община Пловдив ще  изготви временен бюджет, който ще се гласува на сесия на местния парламент през март. Извънредната мярка е безпрецедентна в новата политическа история на България, като редица общини ще прибягнат до нея, за да не изпаднат в колапс. По закон бюджетът на общините се приема след държавния бюджет. 48-то Народно събрание не успя да произведе бюджет за 2023 година, което означава, че такъв може да се гласува едва след вота на 2 април. Твърде е възможно той да влезе в сила чак през юни.  За това общините са започнали да работят по текущи бюджети, с които да не се блокира работата им.

„По закон без приет бюджет може да се разходват 1/12 на месец от рамката за предишна година. Това обаче не може да е прекалено дълго, защото застрашава цялостното функциониране на Община Пловдив”, обясни зам.-кметът по финанси Величко Родопски. Той поясни, че без бюджет градските власти ще имат проблем с доставчици на услуги, нужни за рутинната работа на Общината, освен това са заплашени и проекти за милиони, които се изпълняват.

„Изпратихме служители от финансовия отдел в Министерството на финансите. Там ще бъдат инструктирани по наредбата, как да изготвим текущ бюджет, до приемането на държавен, а след това и постоянен. Предполагам, че до средата на месеца ще е готов и ще го качим на сайта на Община Пловдив, а в до края на март ще го гласуваме”, обясни Родопски.