Пловдивски огнеборци заминават към Турция, за да помогнат в издирването на хора под отломките след силното земетресение снощи. 

„Подготвени сме, не се притесняваме. На първо място гледаме да опазим собствения си живот и от там нататък да помагаме на останалите хора”, коментира Петър Петров - налачник на сектор СОД към пловдивската пожарна, който ще ръководи екипа от 16 души, които заминават натам.

Припомняме, че 7,8 по Рихтер удари град Кахраманмараш, като броят на загиналите към този момент е 1700.

Пожарникарите са преминали през курсове и тръгват със специален спасителен автомобил, който е оборудван с кран за спасяване на хора и тяхното прехвърляне. Автомобилът има и помпи за приливане на агресивни и горими течности и е пригоден да прониква в срутени сгради и от там да се изваждат жертви.

Главен инспектор Димитър Бришимов, който е началник на сектор Пожарогасителна и спасителна дейност“ към Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“ – Пловдив коментира, че пожарникарите, които ще участват предварително са заявили желание за участване в такъв модул.

Голям е шансът да има живи хора, след като видях кадри на сградите, коментира още Димитър Бришимов.

„Ходили сме на множество тренировки, имаме нужната техника и не смятам, че тази мисия ще бъде проблем за нас”, коментира старши пожарникар Христо Шенчев.

Пловдивските спасители изчакват колегите си от София на бензиностанция на магистралата, като от там всички заедно ще тръгнат към Турция.