В ход е трескаво издирване на оцелели след редицата опустошителни земетресения, най-силното от които с магнитуд 7,8 по Рихтер. Сред вторичните трусове имаше почти толкова силни – 7,5 по Рихтер днес по обяд.

Трусовете нанесоха огромни щети. Отнет е животът на над 1800 души, а ранените и изчезналите са хиляди. Разрушени са и стотици сгради. Последните данни сочат, че броят на жертвите нарасна до 1121 в Турция, 7634 са ранени, а 2834 сгради са повредени в Турция. Общият брой на жертвите в Сирия е над 800.

Най-мощното земетресение от почти век удари Турция и Сирия рано в понеделник, убивайки над 1800 души в съня им, изравнявайки сгради и причинявайки трусове, усетени чак до Ирак.

Земетресението с магнитуд 7,8 унищожи цели части от големите турски градове в неспокоен регион, пълен с милиони хора, избягали от гражданската война в Сирия и други конфликти.

Ръководителят на Националния център за земетресения в Сирия Раед Ахмед каза пред проправителственото радио, че това е "най-голямото земетресение, регистрирано в историята на центъра".

Шокирани оцелели в Турция се втурнаха по заснежените улици по пижами, гледайки как спасителите ровят с ръце отломките на рухналите домове.

„Седем членове на моето семейство са под отломките“, каза пред AFP Мухитин Оракчи, изумен оцелял в предимно кюрдския град Диарбекир в Турция. „Сестра ми и трите й деца са там. А също и съпругът й, свекър й и свекърва й.“

Спасяването беше затруднено от зимна виелица, която покри главните пътища в лед и сняг. Длъжностни лица казаха, че земетресението е затворило три големи летища в района неработещи, което допълнително усложнява доставките на жизненоважна помощ.

Земетресението е регистрирано в 04:17 сутринта (0117 GMT) на дълбочина от около 17,9 километра (11 мили) близо до турския град Газиантеп, който е дом на около два милиона души, съобщи Геоложката служба на САЩ.

„Надяваме се, че заедно ще преодолеем това бедствие възможно най-скоро и с най-малко щети“, написа в Туитър турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

Вашингтон, Европейският съюз и Русия незабавно изпратиха съболезнования и предложения за помощ. Редица страни, включително България, изпратиха помощ.

Украинският президент Володимир Зеленски предложи да предостави "необходимата помощ" на Турция, чиито бойни дронове помагат на Киев да се бори с руската инвазия.

А Иран, който заедно с Русия се опитва да помогне на Анкара да възстанови отношенията си с Дамаск след усилията му да помогне за свалянето на сирийския президент Башар Асад, изпрати отделни съобщения за съболезнования и на двете страни.

„Хора под развалините“ - изображения по турската телевизия показаха как спасители копаят развалините в центровете на градовете и жилищните квартали на почти всички големи градове по границата със Сирия.

Някои от най-тежките разрушения са настъпили близо до епицентъра на земетресението между Кахраманмарас и Газиантеп, където цели градски блокове лежат в руини под натрупващия се сняг.

Губернаторът на Кахраманмарас Омер Фарук Джошкун каза, че е твърде рано да се оцени броят на загиналите, тъй като толкова много сгради са били разрушени.

„В момента не е възможно да се посочи броят на загиналите и ранените, тъй като толкова много сгради са разрушени“, каза Коскун.

Щетите са сериозни.

Известна джамия, датираща от 13-ти век, се срути частично в провинция Малтая, където се срути и 14-етажна сграда с 28 апартамента, приютила 92 души.

В други градове публикации в социалните медии показват 2200-годишен замък на хълм, построен от римските армии в Газиантеп, лежащ в руини, стените му частично превърнати в развалини.

Сирийското министерство на здравеопазването съобщи за щети в провинциите Алепо, Латакия, Хама и Тартус.

Кореспонденти на AFP в Северна Сирия съобщиха, че ужасени жители са избягали от домовете си, след като земята се е разтърсила.

Дори преди трагедията сградите в Алепо често се срутваха поради порутената инфраструктура, която страдаше от липсата на надзор по време на войната.

Наци Горур, експерт по земетресенията към Турската академия на науките, призова местните служители незабавно да проверят язовирите в региона за пукнатини, за да предотвратят потенциално катастрофални наводнения.

Длъжностните лица прекъснаха доставките на природен газ и електроенергия в региона като предпазна мярка, като затвориха и училищата за две седмици.

„Размерът на вторичните трусове, които може да продължат с дни, носи риск от срутване на структури, които вече са отслабени от предишните трусове“, Дейвид Ротъри, експерт по земетресенията в Отворения университет във Великобритания.

Турция е в една от най-активните земетръсни зони в света.

Турският регион Дюздже претърпя земетресение с магнитуд 7,4 през 1999 г., когато загинаха повече от 17 000 души - включително около 1000 в Истанбул.

Експертите отдавна предупреждават, че голямо земетресение може да опустоши Истанбул, мегаполис с население от 16 милиона души, пълен с разклатени домове.

Последният трус с магнитуд 7,8 по Рихтер разтърси Турция през 1939 г., когато 33 000 загинаха в източната провинция Ерзинджан.

Вижте снимки от разрухата след трусовете:

Източници: Adsiz Gunebakan, Anadolu Agency, Ayman Mat, The Manila Times