Районна прокуратура – Пловдив привлече като обвиняеми две лица, участвали опит за измама на застрахователна агенция. Единият от тях е полицай, бивш служител от дежурната на КАТ. След съвместна операция на полиция и прокуратура, на него му е повдигнато обвинение, че е помогнал на лице, извършило престъпление, като е осуетил наказателното производство.

В районна прокуратура –Пловдив е получена жалба от застрахователна компания, която е ощетено лице в казуса. Това съобщиха от обвинението на брифинг пред медии.

Уличиха пловдивски полицай в осигуряване на "чадър"Прокуратурата образува досъдебно производство

Историята започнала през декември 2021г.. Тогава един от обвиняемите е бил на запой в компанията на двама свои приятели, включително и полицая. Всички били употребили алкохол, чието количество на този етап от разследването няма как да бъде установено.

Един от обвиняемите взел ключовете и подкарал колата на своя приятел, но скоро след това предизвикал катастрофа. ПТП-то станало между Пловдив и Свиленград в участъка на Първомай. Това е район, обслужван по териториално разпределение от РУ – Асеновград. Колата била абсолютно смазана, посочиха от прокуратурата.

Пияният шофьор помолил за съдействие полицая, понеже бил наясно че ще знае как да процедира, за да избяга от отговорност. След като разбрал за случилото се, полицаят се досетил, че застрахователите няма да изплатят каското заради употребата на алкохол. Тогава служителят на МВР го посъветвал да посочи, че друг е шофирал автомобила. Така и станало – трето лице, приятел на пияния шофьор, поел вината на катастрофата пред дошлите на място полицаи.

С това обвиняемите лица са направили опит да им бъде изплатена 90 000лв. застраховка каско без да има причина, заяви наблюдаващия прокурор Димитър Костов.

Спрямо полицейския служител и собственика на автомобила са взети гаранции в размер от 3 000 и съответно 10 000лв.. Районна прокуратура води досъдебно производство за ПТП с материални щети. За опита за измама наказанието, което предвижда закона, е лишаване от свобода от 1 до 6 години, а за лично укривателство – до 5 години.

"Искам да категорично да отбжележа, че имаме нетърпимост към такива прояви, които са в разрез на етичните права на служители на МВР и са неприемливи за обществото ни. Надявам се и останалите общински и държавни органи да последват този пример и "сами да си чистят къщичките", заяви директорът на ОД на МВР-Пловдив Васил Костадинов.

По информация на TrafficNews, собственикът на катастрофиралия автомобил е едър земеделски производител, който има над 10 000 декара земя близо до Пловдив.