Общо 42 вторични труса са усетени през двата часа, откакто земетресението удари за първи път в 4.17 сутринта местно време, според турското министерство на вътрешните работи при бедствия и извънредни ситуации.

Министерството излезе с изявление, в което се казва:

Към 6:30 сутринта са претърпели общо 42 вторични труса, най-големият от които е 6,6.

Турската агенция за управление на бедствия AFAD съобщи в понеделник, че 76 души са загинали и 440 са били ранени при мощното земетресение, което отекна в няколко провинции в южната част на страната.

"76 наши граждани загубиха живота си в Адана, Адияман, Малатия, Кахраманмарас, Газиантеп, а 440 граждани бяха ранени в Шанлиурфа, Диарбекир, Адана, Адияман, Малатия, Османие, Хатай и Килис", каза AFAD.

Най-малко 50 души са загинали в съседна Сирия.

Четиридесет и двама души са били убити в контролирани от правителството части на страната, съобщиха държавните медии, докато местна болница каза пред АФП, че други осем са били убити в северните райони, контролирани от протурски фракции.

„Четиридесет и двама смъртни случая и 200 ранени са докладвани в Алепо, Хама и Латакия в резултат на земетресението според предварителните данни“, каза държавната информационна агенция Sana, цитирайки служител на здравното министерство.

Спасителите продължават претърсването на развалините на срутените сгради, тъй като се очаква броят на жертвите да расте.