В края на миналата седмица Община Пловдив е получила финансова санкция от над 17 млн. лв., наложена от изпълнителна агенция „Одит на средствата от ЕС“(ОСЕС). Глобата е наложена поради неправилно е проведена обществената поръчка за пречиствателната станция край Пловдив, а грешка е допусната в избора на изпълнител.нУправляващият орган е задължил ОСЕС е решила да ни санкционира 25% вместо 5%.

Това обявиха Здравко Димитров и вицето му Пламен Райчев по време на извънреден брифинг в общината. На него градоначалникът обяви, че подава оставка като член на партията.

Зико: Оставам кмет на Пловдив, напускам ГЕРБ

„Сумата на тези 25% е 17 100 000лв. На този етап ние изказваме своето становище към оперативната програма, те респективно към ОСОЕ. Миналата седмица бяхме на среща в Министерство на финансите, за да намалим щетите. Това е един огромен удар за Пловдив – това е половината от капиталовата програма на града за цяла една година“, заяви Пламен Райчев.

Решението за това кой да изпълнява поръчката е подписано юни месец 2019, „т.е. тогава, когато нас ни е нямало“, поясни зам.-кметът по строителство Райчев. Именно той подписва договора за избран изпънител, което се случва след решение на Върховния административен съд. С последното се потвърждава избора на фирма, която да осъществи мащабния проект за пречиствателна станция. 

„За стадионите още в началото беше ясно, че тези парите няма да стигнат. Трябва да има стадиони и да се довършат, но ситуацията е такава, имаме и други неща - детски градини, улици, булеварди… Ето това са вече бакии. 17 милиона лева ние ще ги платим всичките. Абсурдно е, така ще потопим общината“, заяви Здравко Димитров.