През 2002-ра година Световната Здравна Организация излиза с доклад, в който предвещава на Индия невиждана ХИВ епидемия. Според документа към 2010-та в страната е трябвало да има 25 милиона души заразени с вируса. Ежедневно са се разболявали 1000 души. Проблемът е бил на път да парализира цялата страна.

Няколко години по- късно, нещата се стабилизирали, благодарение на невиждана по мащабите си просветителска кампания. В книгата си, посветена на борбата с коварната болест Ашок Александър разкрива и кои са хората, помогнали най- много за победата. Това са проститутките.

След като разбира за проблема с ХИВ, Александър напуска работата си в голяма корпорация и се посвещава на решението му. Открива ужасяващите условия, в които работят индийските жици на любовта – тотална антисанитария, никакви предпазни мерки, едва 7% от тях предлагали услугите си в публични домове.

Александър организира „стаи за почивка“, в които проститутките идвали да починат от работата и униженията на сводниците си. Там те получавали безплатни презервативи, разговаряли с доброволци и научавали за рисковете на професията си.

„Оказа се, че повечето от тези жени имат такива лидерски качества, каквито не съм виждал при мениджърите на големи корпорации“, разказва Александър. Усилията му дават резултат. Две години след основаването си организацията „Авахан“ има седалища в 550 града, след три е призната за изпълнител на най- мащабната „Анти-ХИВ“ програма за профилактика, финансирана с частни средства.

В момента в Индия има 2,1 милиона ХИВ инфектирани, а индексът за разпространеност на болестта е с 0,22% по- нисък от този в САЩ.

„Тяхната безкористна помощ никога няма да бъде призната. Причината за това е стигмата, която е обхванала всичко, свързано с ХИВ“, разказва Александър.