Радиоактивни вещества могат да бъдат изпускани от украинската атомна електроцентрала в Чернобил, тъй като тя не може да охлажда отработеното ядрено гориво след прекъсване на електрическата й връзка, съобщи украинската държавна ядрена компания „Енергоатом“ в сряда.

В него се казва, че сраженията са направили невъзможно незабавното ремонтиране на високоволтовия електропровод до централата, който беше превзет от руските сили, след като Кремъл започна пълномащабна инвазия в Украйна на 24 февруари.

Международна агенция за атомна енергия IAEA обаче излезе със съобщение с социалните мрежи, в което се казва, че "не вижда критично въздействие върху безопасността".

От „Енергоатом“ съобщават още, че в Чернобил има около 20 000 отработени горивни касети, които не могат да бъдат охладени при прекъсване на електрозахранването.

Тяхното затопляне може да доведе до "изпускане на радиоактивни вещества в околната среда. Радиоактивният облак може да бъде пренесен от вятъра в други региони на Украйна, Беларус, Русия и Европа", се казва в изявление.

"Варварската война на Путин излага цяла Европа на опасност. Той трябва да спре незабавно". Това написа украинският външен министър Дмитро Кулеба в Twitter, потвърждавайки информацията за спряното електрозахранване на АЕЦ "Чернобил". По думите на Кулеба резервните дизелови генератори на централата имат капацитет да поддържат електрозахранването едва 48 часа. След този период охладителните системи в хранилищата за отработено ядрено гориво ще спрат да функционират, което ще доведе до незабавно изтичане на радиация. Той призова светът да изисква от Русия да прекрати военните действия, за да бъде възстановено електрозахранването. 

Без захранване вентилационните системи в централата също няма да работят, излагайки персонала на опасни дози радиация, се добавя в съобщението.

Във вторник ядреният надзорен орган на ООН предупреди, че системите за наблюдение на ядрения материал в съоръженията за радиоактивни отпадъци в Чернобил са спрели да предават данни.

Радиоактивното място на най-тежката ядрена катастрофа в света се намира на около 100 км (62 мили) от Киев.

Четвъртият му реактор експлодира през април 1986 г. по време на неуспешен тест за безопасност, изпращайки облаци от радиация, издигащи се в голяма част от Европа.